- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă 1 kg de roșii în supermarket. Tot mai mulți români ajung să nu-și mai poată permite să cumpere banala legumă

05 Mar, 23:50 • Stefan Simion
Delicioasele roșii sunt cultivate în grădini de mulți români, cu toate astea, supermarketurile sunt pline de roșii din import. Prețurile pe care supermarketurile le oferă producătorilor români sunt derizorii, așa că aceștia preferă să le vândă la poarta casei sau în piețe. În timpul acesta, în supermarketuri roșiile importate din Turcia, Maroc sau Olanda costă o mică avere.
Cât costă 1 kg de roșii în supermarket. Tot mai mulți români ajung să nu-și mai poată permite să cumpere banala legumă

Banalele roșii din supermarketuri au ajuns alimente de lux. Institutul Național de Statistică raportează o creștere a prețului alimentelor de bază cu 40% în ultimii trei ani, însă experiența oamenilor din piețe sau supermarketuri arată că realitatea este cu mult diferită.

Cât costă 1 kg de roșii în supermarket

Deși încă nu este sezonul roșiilor în România, totuși prețurile au explodat în comparație cu anii trecuți. Într-un supermarket din Iași, un kg de roșii roz – Calitatea a II-a din Polonia a ajuns să coste 33 de lei, scrie Gândul. Românul de rând nu-și permite să scoată atâția bani din buzunar pentru un kilogram de legume, mai ales că toate alimentele s-au scumpit mult în ultimii ani.

roșii

Mai aștept până la vară, dar mănânc ceva sigur și cu gust”, spune un internaut ca reacție la acest preț pentru un singur kg de roșii.

Nu va grăbiți, rezistă mai mult de cât ambalajul”, spune un alt comentator pe Facebook.

Citeste si Cât costă un buchet de flori pentru 8 martie. Prețurile au explodat față de anul 2023

Despre cireșele care se găsesc în aceste moment în supermarketuri nici nu mai are rost să vorbim. Prețul unui kilogram de cireșe a atins un nivel alarmant. Aproape 250 de lei kilogramul.

Roșiile ca roșiile, dar cireșele sunt top! Cred că sunt transportate cu vreun Bugatti. Le găsiți la doar 249 de lei, la Palas dacă va interesează”, spune un alt internaut.

Prețuri triple în piețe la alimentele de bază în România

Situația este similară și în piețe, unde prețurile produselor alimentare de bază sunt comparabile cu cele din hipermarketuri, unde prețurile s-au dublat sau chiar s-au triplat față de anul precedent.

La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021.

Citeste si În nici 3 ani, costul traiului decent s-a scumpit cu 40%. Cât costă coșul de mâncare pentru o familie cu 2 copii

Cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrată la cartofi, care, potrivit statisticilor oficiale, au crescut cu 83%. Cu toate acestea, în hipermarketuri, prețurile pornesc de la aproape 3,3 lei și pot ajunge la aproape 5 lei pentru un kilogram de cartofi.

Bonul de la casă pentru aceleași produse de bază acum trei ani, care costa în jur de 50 de lei, acum depășește 81 de lei.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult