- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă să cumperi de la bancă un apartament care ar valora 70.000 de euro. Suma depășește cu mult valoarea locuinței

26 May, 12:51 • Bumbeneci Diana
Cât te costă un apartament de 70.000 de euro, dacă îl iei prin credit la bancă. Suma depășește cu mult banii ceruți pentru achiziționare locuinței.
Cât costă să cumperi de la bancă un apartament care ar valora 70.000 de euro. Suma depășește cu mult valoarea locuinței

Recent, un cunoscut agent imobiliar a explicat cât te costă exact să achiziționezi un apartament de 70.000 de euro printr-un credit bancar. Această sumă ar fi suficientă pentru a cumpăra un imobil cu două camere în București, într-o zonă decentă. Cu această ocazie, Șerban Trîmbițașu a precizat și ce salariu este necesar pentru a putea obține un astfel de credit.

Cât costă să cumperi de la bancă un apartament de 70.000 de euro

Cei care doresc să achiziționeze un imobil de 70.000 de euro trebuie să aibă inițial un avans de cel puțin 15%, adică 10.000 de euro. Pentru cei care nu dispun de această sumă, există posibilitatea de a contracta un alt credit, însă procedura este destul de complicată, implicând gestionarea a două credite simultan.

„Ca tu să faci credit pe suma de 70.000 de euro, 350.000 de lei, trebuie să ai un avans de 15%, aproximativ 50.000 de lei, respectiv 10.000 de euro. Cei 85%, 300.000 de lei, 60.000 de euro, îți va da banca

În momentul de față, cea mai bună ofertă de dobândă, pe perioadă fixă, este de 4,9%, pe 3 ani. Dacă tu iei banii de la bancă și alegi dobândă fixă, vei avea o rată egală cu 1.670 de lei pe lună.

Mai ai cealaltă variantă, de a alege cealaltă dobândă fixă, de 5,8%, pe o perioadă de 5 ani. Vei avea o rată de 1.830 de lei pe lună”, a explicat Șerban Trîmbițașu, pe pagina sa de Facebook, în încercarea de a-i spune unui internaut cât îl costă, de fapt, un apartament.

apartament de vânzare
apartament de vânzare

Ai mai putea citi și: ANAF scoate la vânzare apartamente la prețuri de nimic. Cum poți cumpăra ieftin chiar și în centrul Bucureștiului

De ce salariu ai nevoie ca să îți cumperi un apartament de 70.000 de euro

După ce se termină perioada de dobândă fixă, apare dobânda variabilă. Cea mai mică, în prezent, este de 8,07. La varianta de 8%, rata lunară ajunge să fie de 2.200 de lei pe lună pentru un apartament.

„Ca tu să iei un credit ipotecar de 300.000 de lei, trebuie să te încadrezi la o rată egală cu 40% din venitul tău. La dobânda variabilă ți se face calculul, nu la cea fixă”, a explicat agentul imobiliar.

În acest sens, 5.500 de lei este salariul minim pentru a putea face un astfel de împrumut prin care să-ți cumperi un apartament. Așa cum se poate observa, nu ai nevoie de 70.000 de euro ca să-ți iei un apartament, ci de mult mai mult. În funcție de cât de mare este perioada pe care este făcut creditul, costurile cresc.

Poți citi și: Ministrul Marcel Boloș, mesaj pentru români în ziua în care Guvernul a căutat bani pentru plata salariilor și pensiilor majorate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult