- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât vor costa țigările, începând din 2024, dacă se vor aplica noile creșteri de taxe

02 Aug, 13:04 • Bocioacă Bianca
Potrivit draft-ului noilor măsuri fiscale apărute în spațiul public, pe lângă majorarea taxelor și impozitelor și limitarea unor scutiri fiscale, și creșterea accizelor va duce la noi scumpiri. Cât vor ajunge să coste țigările.
Cât vor costa țigările, începând din 2024, dacă se vor aplica noile creșteri de taxe

Cât vor costa țigările după majorarea accizelor. Potrivit noilor măsuri fiscale, acciza la mia de țigarete va fi în 2023 de aproape 626 de lei, pentru a crește, treptat, la aproape 673 de lei în 2024, la 688 lei în 2026 și aproape 719 lei din 2026.

Acest lucru va duce la noi scumpiri ale produselor din tutun, chiar dacă acestea sunt deja cele mai scumpe din regiune.

Citește și: Țigările ajung la un nou preț record. Cât va trebui să scoți din buzunar pentru un singur pachet, începând cu luna iulie

Cu cât se scumpesc țigările

Potrivit Adevărul, scumpirea cu de cel puțin 1 – 1,5 lei pe pachet, fără a mai ține cont de costurile cu materia primă și de costurile de producție care se vor mări ca urmare a creșterii accizelor la carburanți și a creșterii prețurilor la enrgie. Pe lângă asta, se adaugă și costurile cu forța de muncă, având în vedere intenția guvernanților de a majora salariul minim pe economie la 3.300 de lei, din toamnă.

În România, prețul mediu al unui pachet de țigări de 22 de lei, în timp ce în Ucraina același pachet se vinde cu 12 lei, în Moldova cu 11 lei, în Bulgaria cu 14 lei.

Citește și: Lovitură pentru români! Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice închise. Proiect de lege

Cele patru companii din industria tutnului care activează la noi în țară au informat că, din august 2022, Guvernul a aadoptat un Calendar de acciză care acoperă perioada 2022 – 2026, care prevede creșteri sustenabile anuale asupra tutror produselor cu nicotină.

Toate măsurile adoptate atunci au fost discutate în mod transparent cu mediul de afaceri, astfel încât soluțiile propuse de către Ministerul de Finanțe să producă efecte benefice pentru bugetul de stat, fără a periclita consumatorii români și investițiile companiilor producătoare. Nu trebuie uitat că, pe fondul acestui Calendar echilibrat de creștere a accizelor, piața neagră a atins un minim istoric de doar 7,1% în 2022, în timp ce veniturile bugetare au crescut”, au declarat cele patru companii.

Într-un singur an, acciza la țigarete a crescut cu 62 de lei, ajungând la 626 de lei față de 565 de lei cât era înainte, ceea ce înseamnă o creștere de 11%.