- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cătălin Dancu, TAROM : România renunță la cursa de Londra dacă primește 36 de milioane de Euro

19 Feb, 09:59 • Bumbeneci Diana
Cum ar putea TAROM să renunțe la cursa de la Londra. Cătălin Dancu explică oferta de care are nevoie compania pentru a lua o astfel de decizie.
Cătălin Dancu, TAROM : România renunță la cursa de Londra dacă primește 36 de milioane de Euro

Potrivit lui Cătălin Dancu, membru în Consiliul de Administrație al TAROM, România ar putea să renunțe la slotul de Londra (Heathrow) numai dacă primește o ofertă de 36 de milioane de euro. Această declarație a fost făcută în cadrul unei intervenții televizate la B1 TV.

Cum ar putea TAROM să renunțe la cursa de la Londra

Dancu a explicat că TAROM evaluează slotul de Londra la 36 de milioane de euro și că, în cazul unei oferte acceptabile, banii ar putea asigura una dintre condițiile pentru a primi ajutorul de 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, respectiv de a avea în cont 40% din valoarea ajutorului.

Discuțiile cu Virgin Atlantic, compania miliardarului Richard Branson, care au început în 2023, nu au dus la o înțelegere, deoarece oferta acesteia a fost de 22 de milioane de lire sterline (25,7 milioane de euro).

Dancu a mai adăugat că primul dintre cele patru avioane Boeing 737 MAX achiziționate în leasing va fi livrat în august 2025. De asemenea, a subliniat necesitatea redeschiderii cursei către Dubai.

,,Planul de restructurare asumat…suntem obligați să înnoim flota cu aceste 4 avioane de nouă generație, în cuantum de 60 de milioane, vom începe cu o plată de 12 milioane, iar plățile vor continua. În august 2025 vine primul avion. Problema amânării livrării avioanelor nu ține de Tarom, ci de o companie din China, concernul Minsheng care nu și-a respectat obligațiile, ca să spunem foarte clar. Consiliul de Administrație și-a luat angajamentul să acționeze în instanță compania din China…Închiderea cursei de Londra era condiționată de posibilitatea de a vinde slotul de la Londra, de Heathrow.

Nu am acceptat oferta pentru că nu este eficientă valoarea, nu am avut negocierile finalizate cu Virgin Atlantic după cum știți. Atât timp cât noi am cerut o sumă…am făcut niște calcule, noi am evaluat oferta fără niciun fel de rezerve la 36 milioane Euro. În momentul câtnd nu primești o oferte pe care o aștepți nici nu vinzi în pierdere, totuși e un bun al țării. Nu vindem slotul de Londra până nu avem o ofertă care să răspundă nevoilor noastre, adică realității comerciale.” Cătălin Dancu.

Pentru a primi ajutorul de 80 de milioane de Euro de la Comisia Europeană Tarom trebuie să pună 40 % din valoarea ajutorului : ,,40 % din cererea pentru plată. Trebuie să fie suma efectiv, să aibă banii în cont. Valoarea finală a ajutorului este de 80 de milioane de Euro”, a mai explicat Dancu.

Vezi azi și: Meteo 19-25 februarie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult