- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului: ”Romsilva crește artificial prețul lemnului de foc”

16 Nov, 10:11 • Cornel Ghimeșan
Romsilva crește artificial prețul lemnului de foc în ciuda plafonării stabilite de coaliția de guvernare. Deși România are rezervă foarte mare de lemn de foc , aceasta este blocată să ajungă pe piață și astfel românii ajung să cumpere lemnul de foc la un preț mult mai mare decât cel existent pe piața europeană.
Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului: ”Romsilva crește artificial prețul lemnului de foc”

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului, spune că Romsilva dublează artificial prețul lemnului de foc fără să țină cont de plafonarea stabilită în urmă cu câteva săptămâni, de coaliția de guvernare.

Citește și Ajutor financiar de 500 de lei pentru plata curentului, gazelor sau lemnelor de foc. Ce categorii de români vor beneficia de această subvenţie

Din această cauză românii cumpără lemnul de foc la un preț mult mai mare decât cel existent pe piața europeană.

„Lemnul pleacă scump de la Romsilva. În cazul în care operatorii economici îl achiziționează, prețurile de pornire la licitație pornesc de la 350 lei-400 lei metru cub. Acest lemn este achiziționat prin licitație, deci acesta este prețul de pornire. Așadar, prețul în piață nu poate să fie ieftin, prețurile sunt artificial ridicate chiar de către Romsilva. Regia Națională a Pădurilor stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de cele de referință”, a declarat Cătălin Tobescu pentru Digi24.

Președintele Asociației Industriei Lemnului susține faptul că prețul lemnului din țara noastră este mult mai mare decât cel de pe piața europeană. Mai mult, el acuză Romsilva că blochează accesul rezervelor pe piață.

“Măsurile reale sunt cele care ar conduce la un echilibru în piață, între cerere și oferta. Este nevoie de lemn în piață care să balanseze cererea crescută. Există rezerve de lemn nerecoltat, foarte mari, dar sunt și  blocade care să împiedice acest lemn să intre în piață la prețuri corecte. Prețurile de referințe ar trebui stabilite de Romsilva undeva la 160-170 lei pe metru cub. Din păcate Romsilva stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de aceste prețuri de referință. Nu înțelegem de ce Romsilva nu își respectă propriile decizii cu privire la prețurile de referință. Se intră în piață cu lemn foarte scump achiziționat de la Romsilva și atunci, în funcție de exploatare, de transport și de distribuție se ajunge la prețurile ridicate pe care le vedem. Aceste prețuri sunt mult mai mari decât cele de pe piața europeană și ajung să fie greu de suportat din punct de vedere social, de către populație”, a conchis Cătălin Tobescu.

Citește și Prețul lemnelor de foc va fi schimbat. Nicolae Ciucă: „Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult