- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câte salarii trebuie să strângă la saltea românii pentru a-și cumpăra o casă de 70 mp. Locuințele din România, printre cele mai accesibile din Europa

26 Aug, 09:32 • Lupu Alexandra
De câte salarii are nevoie un român pentru a achiziționa o casă de 70 mp. România, în topul celor mai ieftine locuințe.
Câte salarii trebuie să strângă la saltea românii pentru a-și cumpăra o casă de 70 mp. Locuințele din România, printre cele mai accesibile din Europa

Cel mai recent studiu Deloitte arată că românii au nevoie de 6.3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o casă standard de 70mp, informează ziare.com. Se pare că locuințele din România continuă să fie printre cele mai ieftine la nivel european, iar în același timp, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș.

Cât costă o casă de 70 mp

Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o casă standard de 70 mp. Locuințele din România continuă să fie printre cele mai accesibile din Europa. În același timp, studiul Deloitte arată că orașul Cluj-Napoca este cel mai scump atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași.

Citește și despre: Cât costă un apartament în cartierele din București și care sunt cele mai accesibile zone. Locurile în care prețurile pornesc de la 1.500 Euro / mp

În topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, România ocupă locul cu numărul 3. Clasamentul este completat de Bosnia, Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 euro/mp, în creștere de la 1.266 euro/mp. La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 euro/mp, urmată de Germania (4.800 EUR/mp), Franța (4.639 EUR/mp) și Norvegia (4.204 EUR/mp).

Majoritatea statelor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru o casă nouă, în timp ce scăderi au avut loc în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%). Studiul demonstrează că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp.

Acest lucru înseamnă că țara noastră este pe locul al 6-lea în clasamentul accesibilității. Statul român este depășit de Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia. Acolo sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă. Statul este urmat de Cehia (13,3).

Casă
Casă

În același timp, prețul chiriilor crește într-un ritm record în România. Cele mai semnificative scumpiri au apărut pe piața din Constanța. La fel de bine, unele dintre cele mai piperate chirii se plătesc în Cluj Napoca și București. Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro, relatează că românii plătesc cu 14% mai mulți bani pentru chirie față de anul trecut. De exemplu, o garsonieră se închiriază deja cu 320 euro pe lună în Cluj. Daniel Crainic spune că situația curentă nu lasă urmă de interpretări, dacă vorbim despre ceea ce va urma în septembrie: numărul proprietăților scoase la închiriere va scădea, iar cererea va crește cu 20%.

„Chiriile continuă să crească. Garsonierele din Cluj se închiriază deja cu 320 de euro/lună cu 14% mai mult decât anul trecut și cu 100 de euro lunar peste Timișoara, unde, în continuare piața chiriilor e mai abordabilă.

Situația curentă nu lasă loc de foarte multe interpretări pentru ceea ce va urma în septembrie când numărul proprietăților scoase la închiriere va scădea, iar cererea va crește cu până la 20% în marile orașe”, spune Daniel Crainic, Imobiliare.ro.

Te-ar putea interesa și: Cât a ajuns să coste acum un apartament cu 3 camere, după ce prețurile au scăzut peste noapte. Este pentru prima dată în ultimii 9 ani