- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câte zile libere vor mai fi în 2024 și ce drepturi au angajații. Calendarul minivacanțelor

08 May, 15:14 • Bumbeneci Diana
Când vor avea românii parte de următoarea minivacanță. Iată câte libere vor mai fi în 2024 și ce drepturi au angajații din România.
Câte zile libere vor mai fi în 2024 și ce drepturi au angajații. Calendarul minivacanțelor

Anul 2024 vine cu o serie de minivacanțe pentru români, care promit să ofere momente de relaxare în zilele libere. După Paște și Ziua Muncii, urmează minivacanța de Rusalii, programată pentru perioada 21-23 iunie. Această oportunitate aduce cu sine trei zile libere consecutive, perfecte pentru escapade la munte sau la mare sau pentru a petrece timp cu cei dragi.

În luna august, românii se vor bucura de minivacanța de Adormirea Maicii Domnului, care se întinde pe 15-18 august. Este momentul ideal pentru a profita de zilele însorite ale verii și a căuta răcoarea și liniștea în destinații de vacanță. Apoi, în apropierea sărbătorilor de iarnă, vine o altă minivacanță, de data aceasta pentru Crăciun. Cu Sărbătoarea de Crăciun pe 25 și 26 decembrie, plus o zi liberă suplimentară pentru bugetari pe 27 decembrie, urmată de weekend-ul de 28 și 29 decembrie, această perioadă promite momente speciale alături de familie și prieteni, într-o atmosferă plină de magie.

Pe lângă aceste minivacanțe, românii vor beneficia și de o zi liberă legală în data de 24 iunie, a doua zi de Rusalii. Totuși, este important să ținem cont că zilele libere pentru bugetari pot fi diferite de cele pentru sectorul privat, iar unele minivacanțe pot varia în funcție de deciziile guvernamentale.

Vezi și: Meteo 8-15 mai 2024. Ceață, ploi și vânt în mare parte a țării

zile libere
zile libere

Calendarul complet al zilelor libere din 2024

– 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou 6 Ianuarie – Boboteaza 7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

– 1 mai — Ziua Muncii 3- 6 mai — Paște ortodox 2024 1 iunie — Ziua Copilului 23 iunie (duminică)- Rusalii,

– 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

-15 august — Adormirea Maicii Domnului

-30 noiembrie — Sfântul Andrei

-1 decembrie — Ziua Națională a României

-25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit codului Muncii, pe lângă zilele legale, românii mai au dreptul la:

– Concediu de odihnă, care, conform Codului muncii, este de minimum 20 de zile pe an, dar majoritatea companiilor acordă 21 de zile

– Ai dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, cauzată de boală sau de accident, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului. Absentarea de la locul de muncă în aceste condiții nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare, într-un an calendaristic, angajatorul și salariatul stabilind de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii 283/2022.

– Concediu de maternitate de 126 de zile.

– Concedii medicale și concedii de risc maternal.

– Concediu de creștere copil (până la 1 an și 11 luni ai copilului).

– Concediu paternal de 20 de zile (10 zile de la stat, conform OUG 117/2022 plus 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură).

De asemenea românii mai au dreptul la libere atunci când:

– căsătoria salariatului – 5 zile;

– căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;

– nașterea unui copil – 5 zile+ 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);

– decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;

– decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;

– donatorii de sânge – 1 zi;

– schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;

– 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.

Vezi azi și: Supermarketul care oferă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult