- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de români care nu va mai face muncă de noapte. Proiectul de lege a ajuns în Parlament

26 Apr, 10:36 • Adrian Popovici
Un nou proiect de lege stabilește că părinții singuri nu vor putea fi obligați de angajatori să facă muncă de noapte.
Categoria de români care nu va mai face muncă de noapte. Proiectul de lege a ajuns în Parlament

În unele domenii economice, munca de noapte este o necesitate, iar Codul Muncii stabilește cine și în ce condiții poate face acest lucru. O inițiativă recentă aduce modificări cadrului legislativ și stabilește că părintele singur dintr-o familie monoparentală nu va putea fi obligat să lucreze în timpul nopții. În prezent, această interdicție se aplică pentru tinerii sub 18 ani, femeile gravide, cele care tocmai au născut și celor care alăptează, arată Profit.ro.

După cum arată proiectul de lege din parlament, categoriile exceptate de la munca de noapte urmează să includă și persoanele singure din familiile monoparentale. Inițiatorii au prezentat o serie de motive pentru care un părinte dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte.

De ce nu vor mai face părinții singuri muncă de noapte?

După cum arată nota de fundamentare a acestui proiect de lege, inițiatorii au oferit aceste motive pentru ca părinții singuri să nu mai fie obligați să facă muncă de noapte:

  • Siguranța copilului pe timp de noapte, care râmâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  • Posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte;
  • Dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • Impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
Categoria de români care nu va mai face muncă de noapte. Proiectul de lege a ajuns în Parlament. Foto: Freepik
Categoria de români care nu va mai face muncă de noapte. Proiectul de lege a ajuns în Parlament. Foto: Freepik

Te-ar putea interesa și: Schimbare istorică pe piața muncii. Simona Bucura Oprescu: „Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal”

Ce spune legea despre munca de noapte?

Conform Codului Muncii, munca de noapte este definită ca fiind prestată între orele 22:00 și 06:00. Același act normativ definește salariatul de noapte în funcție de două criterii. Astfel, intră în această categorie românii care lucrează noaptea cel puțin 3 ore din activitatea zilnică sau cei pentru care munca de noapte în proporție de cel puțin 30% din activitatea lunară. Asta înseamnă că, nu orice activitate desfășurată în intervalul 22:00-06:00 este considerată automat muncă de noapte și că trebuie să fie îndeplinite și criterii cantitative ale timpului de lucru pentru ca angajatul să fie clasificat astfel.

alariatul de noapte poate beneficia de anumite avantaje pentru activitatea sa. Acestea includ fie compensarea prin timp liber plătit, constând într-un program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără a conduce la scăderea salariului de bază, fie compensarea printr-un spor salarial de 25% din salariul de bază, acordat pentru munca de noapte, dacă timpul lucrat în această perioadă constituie cel puțin 3 ore din timpul normal de lucru.

Citește și: Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se va calcula vechimea în muncă pentru contractele de mandat