- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se va calcula vechimea în muncă pentru contractele de mandat

26 Apr, 09:17 • Adrian Popovici
Un proiect legislativ recent aduce o serie de modificări pentru contractele de mandat. Mai exact, în cazul celor care lucrează în baza acestor documente se va schimba modul în care este stabilită vechimea în muncă.
Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se va calcula vechimea în muncă pentru contractele de mandat

Parlamentarii pregătesc o nouă modificare în Codul Muncii. Mai exact, contractele de mandat ale directorilor de companii vor fi considerate echivalente cu contractele individuale de muncă la domiciliu conform unui proiect de lege, iar munca desfășurată în baza acestora va fi recunoscută ca vechime în muncă, transmite Profit.ro.

Remunerația directorilor obținută prin contractele de mandat va fi tratată fiscal într-un mod asemănător veniturilor din salarii, impozitul pe venituri, contribuțiile de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă urmând să fie achitate corespunzător.

Inițiatorii proiectului susțin că legislația existentă nu este clară în ceea ce privește situația în care directorii care lucrează în baza unui contract de mandat beneficiază, de asemenea, de concediu paternal. Concediul paternal este considerat vechime în muncă, la fel ca și vechimea în specialitate conform legii. În această situație, autorii proiectului susțin că activitatea desfășurată după cum stabilesc contractele de mandat ar trebui să fie recunoscută ca vechime în muncă și/sau vechime în specialitate.

Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se schimbă calculul vechimii în muncă pentru contractele de mandat
Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se schimbă calculul vechimii în muncă pentru contractele de mandat

Cum vor fi modificată legislația care vizează contractele de mandat?

„Măsura (pentru a contabiliza activitatea desfăşurată în baza unui contract de mandat ca vechime în muncă, sau vechime în specialitate) este necesară, deoarece în caz contrar, ar discrimina şi dezavantaja persoanele, care au fost directori timp de ani de zile în baza unui astfel de contract de mandat. Persoanele, directorii, care lucrează în baza unui contract de mandat cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu”, arată inițiatorii.

Conform acestora, beneficiarul principal al recunoașterii activității prestate de către un director prin contractele de mandat ca vechime în muncă este statul. Acest lucru se datorează faptului că statul va putea atrage persoane cu competențe, care au acumulat experiență de-a lungul timpului.

În ceea ce privește contractele de manda, Codul Muncii va fi modificat astfel:

(1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfăşoară activităţi profesionale, în schimbul unei remuneraţii

(2) Remuneraţia obţinută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă. (4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societate din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.

Citește și: Cum poți demisiona fără să fie nevoie de preaviz. Ce prevede Codul Muncii 2024

Tags: