- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare istorică pe piața muncii. Simona Bucura Oprescu: „Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal”

24 Apr, 23:54 • Bumbeneci Diana
Simona Bucura Oprescu anunță o noutate pe piața muncii. Sunt vizate persoanele fizice.
Schimbare istorică pe piața muncii. Simona Bucura Oprescu: „Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal”

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale aduce schimbări după schimbări. Simona Bucura Oprescu a confirmat în România încă o noutate pe piaţa muncii. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.

Schimbare fără precedent pe piața muncii

„Noutate pe piaţa muncii: persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.

Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresatichete.anofm.ro Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie.” se arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Lucrătorii vor beneficia de toate drepturile

Ministerul mai spune că noul concept presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. În acest mod, românii au posibilitatea de a câştiga mai mulţi bani fără prea multe complicaţii birocratice.

„Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, adaugă ministerul

Simona Bucura Oprescu, despre schimbările de pe piața muncii
Simona Bucura Oprescu, despre schimbările de pe piața muncii

Cum va funcţiona noua platformă

Mai exact, noua platformă aduce beneficii pentru interacţiunea dintre beneficiar şi angajat. Tot ce trebuie să facă beneficiarii este să posteze în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută, iar prestatorii pot pune serviciile pe care le pot oferi.

„Platforma accesibilă pe https://tichete.anofm.ro/ poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, conform sursei citate.

Ce activităţi pot fi contractate pe noua platformă

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete sunt:

– aranjarea și servirea mesei;

– curățarea/întreținerea piscinei;

– curățenia/igienizarea locuinței;

– călcatul rufelor;

– debarasarea și spălarea vaselor;

– hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,

– plimbarea animalelor de companie;

– prepararea hranei;

– plantarea pomilor/arbuștilor;

– plantarea răsadurilor;

– realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;

– recoltarea fructelor și legumelor;

– spălarea covoarelor;

– spălarea geamurilor și a tâmplăriei;

– spălarea rufelor;

– spălarea și curățarea autovehiculelor;

– strângerea resturilor vegetale din natură.

Vezi și: Alertă în sistemul bancar: Clienții unei bănci de top din România, ținte ale unei noi scheme de fraudă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult