- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani a încasat statul român din rovinietă anul trecut. Banii nu ajung nici măcar pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești

06 Mar, 10:14 • Andrei Alina
Veniturile încasate din taxa de rovinietă au fost anul trecut de 1,4 miliarde de lei. Suma nu acoperă nici măcar cheltuielile cu personalul Companiei de Drumuri și cu întreținerea infrastructurii rutiere.
Câți bani a încasat statul român din rovinietă anul trecut. Banii nu ajung nici măcar pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești

Veniturile încasate din plata tarifului de utilizare a rețelei de autostrăzi și drumuri naționare din România ( taxa de rovinietă ), pe anul 2022, au fost de 1,417 miliarde de lei, fără TVA, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Din taxa de pod de la Fetești, statul a încasat în 2022 137,73 milioane de lei, fără TVA.

Însă banii încasați de statul român din cele două taxe sunt însă insuficienți pentru a acoperi cheltuielile din domeniul infrastructurii rutiere, scrie Economica.net. 

Citește și: FOTO. Se lucrează de zor pe Autostrada Moldovei. Noi imagini de la stadiul lucrărilor pe șantierul condus de Umbrărescu

Doar cheltuielile cu cei circa 7.000 de angajați ai Companiei Naționale de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au depășit anul trecut peste 700 de milioane de lei.

De asemenea, CNAIR estimat pentru anul trecut un buget de 996 milioane de lei necesar pentru activitatea de întreținere a infrastructurii rutiere. Trebuie menționat și faptul că 15% din veniturile realizate din tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România ar trebui să se constituie ca venituri proprii ale Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Citește și: Românii mai au de așteptat până vor circula pe Autostrada Unirii. CNAIR a suspendat circulația pentru ambele loturi

Dacă veniturile din rovinietă pe anul trecut ar fi direcționate către investiții, acestea nu ar acoperi nici măcar valoarea contractului pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești (A1).  Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, de 9,86 km, va costa 1,678 miliarde de lei.