- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani vor pierde românii care au polițe RCA la Euroins, companie intrată în faliment / Metoda prin care pot fi recuperate sumele plătite

13 Jun, 11:06 • Stefan Simion
Pericol pentru cei peste două milioane de clienți ai companiei falimentare Euroins. Odată cu pronunțarea deciziei Tribunalului București privind intrarea în faliment a cunoscutului asigurător, polițele RCA emise mai sunt valabile doar 90 de zile, adică până pe 8 septembrie 2023. 
Câți bani vor pierde românii care au polițe RCA la Euroins, companie intrată în faliment / Metoda prin care pot fi recuperate sumele plătite

Polițele RCA de la Euroins vor expira automat în data de 8 septembrie 2023. Câți bani vor pierde cei care nu-și denunță polițele? În cazul în care prețul unei polițe la Euroins ar fi de aproximativ 1.200 de lei, clientul care decide să nu denunțe polița de la Fondul de Garantare, pentru a contracta un alt asigurător, pierderea ar fi de 300 de lei, arată calculele Ziarului Financiar.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu compania de polițe RCA Euroins

Euroins a intrat în faliment din 9 iunie 2023. Curtea de Apel București a respins de două ori solicitarea companiei Euroins de a suspenda aplicarea deciziei ASF.

„Consiliul A.S.F. a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al ASF.

Astfel, românii sunt nevoiți să încheie o nouă poliță de asigurare. După împlinirea termenelor menționate, asigurările Euroins încetează de drept. Din acest punct de vedere, este important să menționăm că persoanele care au suferit daune acoperite de polițele de asigurare emise de Euroins, cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa F.G.A.

În data de 17 martie 2023, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din România a anunţat că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins. Astfel, compania a fost retrogradată de Fitch la ratingul „CC”, în categoria „junk”.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult