- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Caz șocant! După 4 ani de achitat rate, o româncă din Iași s-a trezit că plătise doar un leu la bancă

05 Jan, 20:55 • Stefan Simion
Situație fără precedent în România! După ce a plătit ratele timp de 4 ani, o femeie a descoperit că avea în cont doar 1 leu.
Caz șocant! După 4 ani de achitat rate, o româncă din Iași s-a trezit că plătise doar un leu la bancă

Situație ieșită din comun în țara noastră! După ce a plătit rate timp de patru ani, o femeie din Iași s-a trezit că a plătit doar 1,3 lei în contul destinat împrumutului. În 2021, împotriva ei au început procedurile pentru executarea silită, deși aceasta susține că nu este vinovată.

A plătit rate 4 ani și s-a ales cu 1 leu în cont

Cazul a fost prezentat în spațiul public de ziaruldeiasi.ro, care arată că femeia împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021, când împotriva ei au început procedurile de executarea silită, datoria către bancă se ridica la 4.998,70 lei. Cu toate acestea însă, femeia a susținut de nenumărate ori că este nevinovată.

Este vorba despre Lenuţa B., cea care a luat în 2006 un credit pe 10 ani de la Banca Comercială Română. A achitat rate timp de patru ani, după cum susține ea. În iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a ajuns la un recuperator, Invest Capital Ltd. Atunci, bazele de date pare că nu au mai coincis.

Ai mai putea citi și: Milioane de români utilizează un card bancar! BNR anunță câte carduri erau active la finele lunii iunie 2022

În luna octombrie a anului 2021, după ce timp de 10 ani nu se întâmplase nimic, recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc pentru executare silită. În acest fel, în februarie 2022, femeia s-a adresat instanţei, susținând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Plată rate
Plată rate

Potrivit legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, acesta se aplică pentru fiecare rată în parte. Pentru Lenuţa B. totuşi, nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului, arată sursa citată.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară, mai anunță sursa citată.

Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 – la care a operat prima cesiune de creanţă – şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei.

În acest context, oamenii legii au ajuns la concluzia că la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite. Pronunţată în ajunul Anului Nou, sentinţa poate fi atacată cu apel.

Te mai poate interesa și: Începând cu februarie 2023, facturile CEZ vor putea fi plătite doar cu cardul în Centrele de Relaţii cu Clienţii. Iată unde mai pot fi plătite cu cash

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult