- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milioane de români utilizează un card bancar! BNR anunță câte carduri erau active la finele lunii iunie 2022

29 Dec, 15:56 • Bumbeneci Diana
Și românii tind tot mai mult spre renunțarea la banii cash. Conform ultimului bilanț al Băncii Naționale, peste 30 de milioane de români au carduri.
Milioane de români utilizează un card bancar! BNR anunță câte carduri erau active la finele lunii iunie 2022

Numărul total de carduri active era, la finele lunii iunie 2022, de 20.232.563 unităţi, în creştere cu 3,2% comparativ cu sfârşitul anului trecut. Datele centralizate au fost prezentate de Banca Naţională a României (BNR).

Milioane de români au card bancar

Dintre numărul total anunțat de BNR, 20.191.520 avea funcţie de numerar, cu 621.312 mai multe faţă de sfârşitul lunii decembrie 2021. De partea cealaltă, la 30 iunie 2022, numărul de ATM-uri existente în România era de 10.197, cel de POS-uri de 332.264 şi de EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point of Sale) de 324.699.

Citește și: A crescut numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari. Peste 1 milion de români primesc acest ajutor

carduri de credit
carduri de credit

Unde folosesc românii cel mai mult plata cu cardul

Specialiştii se așteaptă că procesul de creştere va fi unul constant. Pentru anul 2022 se estimează o creştere de cel puţin 35% a operaţiunilor online cu cardul.

Românii apelează la plăţile online în tot mai multe domenii, de la cumpărături la plata facturilor, până la dorinţa de a se distra la jocuri de noroc, la pacanele online, ruletă ori pariuri online. În acest sens, în ultimii doi ani, conform sondajelor, magazinele online şi companiile din domeniul jocurilor de noroc licenţiate de ONJN au înregistrat creşteri constante.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES în decembrie 2020 s-a putut observa că numărul românilor care retrag cash de la ATM-uri este din ce în ce mai mic. Scăderea este de 30% în raport cu situaţia din 2015. De partea cealaltă, 50% dintre cei care folosesc produse şi servicii bancare au spus că nu utilizează niciodată sau aproape niciodată aplicaţiile de Internet Banking, iar 43% dintre aceştia nu folosesc aplicaţia de Mobile Banking.

Ai mai putea citi: Mare atenție, șoferi! Se impun restricții de trafic pentru mai multe drumuri importante, în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult