- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce amenzi riscă românii care sunt chemați de Armată și nu se prezintă la unitate. „Am primit mesaj”

03 Oct, 10:19 • Oprea Alina
Un telespectator CNN Antena 3 a informat redacția că a primit o notificare din partea Centrului Militar Sector 2, subordonat Ministerului Apărării Naționale (MAPN). A fost chemat să se prezinte la unitate pentru a clarifica o chestiune legată de starea sa militară și riscă o amendă în cazul neprezentării în Armată.
Ce amenzi riscă românii care sunt chemați de Armată și nu se prezintă la unitate. Am primit mesaj

Riscurile românilor în cazul în care aceștia nu se prezintă în Armată pentru apărarea țării lor sunt foarte mari. Aceștia sunt obligați să își servească patria și să se prezinte în cel mai scurt timp la unitate, iar MAPN a transmis acest lucru.

„Cetăţenii români au dreptul şi obligația să apere România. Articolul 2(1) Pregătirea cetăţenilor români pentru apărare reprezintă totalitatea măsurilor şi acțiunilor întreprinse în scopul asigurării resurselor umane necesare forțelor armate şi celorlalte forţe puse la dispoziție de instituțiile publice de apărare, ordine publică şi siguranță națională, potrivit legii, denumite în continuare instituții cu atribuții în domeniul apărării şi securității naţionale, şi cuprinde recrutarea, selecția, pregătirea şi încadrarea acestora în unitățile instituțiilor respective.

Alin. (5) al art. 3 a fost modificat de pct. 3 al art. unic din LEGEA nr. 128 din 12 iulie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 18 iulie 2012.(5^1) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, rezerviștii sunt mobilizați/concentrați potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării şi securității naţionale.”, este ceea ce a publicat legislație.just.ro, conform celor comunicate de Antena3.

Află mai multe despre: Armata începe mobilizarea în estul României. MApN confirmă exercițiul pentru apărare

MAPN
MAPN

Riscurile comunicate de Ministerul Apărării Naționale în caz de neprezentare în Armată

Odată primită înștiințarea din partea Ministerului Apărării Naționale, Antena 3 CNN a făcut-o publică cu scopul de a înștiința populația cu privire la regulile și riscurile impuse de către Ministerul Apărării Naționale. În caz de neprezentare se riscă amendă.

„În conformitate cu Legea nr. 446/2006, art 51, vă aducem la cunoștință că trebuie să vă prezentați la data de 28.09.2023, între orele 09:00-15:00 sau 05.10.2023, între orele 09:00-13:00, sau 09.10.2023 între orele 09:00-18:00 (maximum o oră), la sediul Centrului Militar al Sectorului 2, situat în str. Thomas Masaryk nr. 22, sectorul 2, în vederea clarificării situaţiei militare.

Menționăm că prezentarea pe timp de pace la centrul militar ca urmare a prezentei înștiințări nu poate avea ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea dumneavoastră.

În caz de NEPREZENTARE la una din datele şi orele menționate în prezenta înștiințare, veţi suporta consecințele prevederilor art.80 , pct 1, lit. c din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, putând fi sancționată cu amenda de la 580 de lei la 1.740 de lei.

La prezentarea la Centrul Militar al Sectorului 2, veţi avea asupra dumneavoastră

Prezenta înștiințare
Livretul militar
Buletinul (cartea) de identitate.”, așa se prezintă înștiințarea din dat de 25.09.2023, conform comunicatelor Antena 3.

Află mai multe despre: Oficial! România relansează producția de armament. Specialiștii MApN sunt detașați în fabricile de armament