- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! România relansează producția de armament. Specialiștii MApN sunt detașați în fabricile de armament

05 May, 18:01 • Lupu Alexandra
Producția de armament din România este relansată! Informații de ultimă oră.
Oficial! România relansează producția de armament. Specialiștii MApN sunt detașați în fabricile de armament

Responsabilii europeni trec în faza cu numărul 3 a programului de relansare a producției de muniții grele, prin adaptarea producătorilor la „formula economiei de război”. Tocmai din acest punct de vedere, România relansează producția de armament, sub coordonarea MApN, spune stiripesurse.ro.

România relansează producția de armament

România trebuie să se integreze în programul pornit de responsabilii europeni, în ceea ce privește relansarea producției de muniții grele, prin filialele Romarm, dar și cu ajutorul unor companii private. Comisia Europeană a propus un instrument financiar menit să stimuleze capacitatea de producție a muniției din UE, la un milion de obuze pe an, cu scopul de a reface stocurile naționale, dar și pentru a sprijini în continuare Ucraina.

Comisarul pentru industrie, Thierry Breton, s-a arătat încrezător: el a spus că este sigur că în decurs de 12 luni, Europa va reuși să crească capacitatea de producție de muniții grele. Mai mult decât atât, Breton a menționat că producătorii trebuie să treacă la formula economică de război.

Vezi și: Vor fi chemați rezerviștii în Armată? Oficial MApN: „Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT”

„Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa.(…)

În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război”, declară Thierry Breton.

Măsura a fost implementată cu scopul de a reface stocurile strategice din țările europene, care sunt aproape epuizate. Instrumentul financiar pus la dispoziție de Comisia Europeană valorează 500 milioane de euro, dintre care 260 provin din Fondul European de Apărare, pentru 15 companii, care produc muniție în 11 state membre. Thierry Breton precizează că acești producători „nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face”. Comisarul european a menționat că baza industrială trebuie revitalizată pentru a răspunde unui conflict de mare intensitate.

Armament
Armament

Experții români consideră că aceasta este adevărata șansă a României de a relansa industria de armament din țară. Aurel Cazacu susține că țara are capacitatea de a participa din plin la efortul european, dar mai mult decât atât, expertul militar a confirmat că statul român are în plan să achiziționeze sisteme moderne de armament.

„România are capacitatea de a participa din plin la acest efort european de accelerare a producție de obuze de 155 milimetri, mai ales că și noi vom achiziționa astfel de sisteme moderne de armament, dar problema trebuie analizată rapid la cel mai înalt nivel.

Trebuie să fie un efort coordonat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la care să participe firmele de stat, dar și companiile private care au o mare viteză de adaptare la cerințele de pe piață”, spune Aurel Cazacu.

Expertul a menționat că modul de lucru al companiilor care se vor implica în producția de muniții grele trebuie schimbat într-o oarecare măsură. Mai exact, Cazacu a punctat că trebuie să se treacă la producția de război, motiv pentru care, inclusiv militarii trebuie implicați în industria de armament. El a completat că militarii ar trebui să fie detașați la fabrici, nu doar pentru un eventual control al calității, ci și pentru a urma modelul american.

„Companiile de stat din industria de armament sunt în subordinea Ministerului Economiei. Asta poate funcționa pe timp de pace, dar companiile de specialitate trebuie să treacă la producția de război, cum bine se spune și la Bruxelles, așa că militarii ar trebui implicați în industria de armament.

Mai exact, în aceste timpuri, experți militari ar trebui detașaţi la aceste companii nu numai pentru un eventual control al calității, dar inclusiv pentru management, după modelul american. Nu vorbesc neapărat de o militarizare a producției, ci de un demers pentru a coordona mai bine fluxurile de producție în capacități precum Uzina Mecanică Mija, Carfil Brașov, Tohan, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, dar și de Uzina Mecanică Plopeni.

Este vorba de un efort comun la care, repet, pot fi cooptați și producători privați care dispun de echipamente moderne și dau dovadă de «elasticitate» când este vorba de adaptarea producției. Numai așa ne putem «cupla» la o cerere de muniții de calibru mare, care este în prezent de cel puțin zece ori mai mare decât înainte de începerea războiului din Ucraina”, a subliniat Aurel Cazacu.

Citește și: MApN nu confirmă că rachete rusești au traversat teritoriul aerian al României: ”Două aeronave MiG-21 LanceR sub comandă NATO au fost redirecționate către zona de nord a țării”