- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce conține, de fapt, pâinea din magazinele românești. InfoCons prezintă cele mai noi informații despre ingrediente. „Gândiți-vă bine când cumpărați”

07 Apr, 19:22 • Lupu Alexandra
Pâinea de astăzi nu mai este ca cea de altădată! InfoCons scoate la iveală informații uluitoare: produsul conține anumite substanțe aproape imposibil de citit.
Ce conține, de fapt, pâinea din magazinele românești. InfoCons prezintă cele mai noi informații despre ingrediente. „Gândiți-vă bine când cumpărați”

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor de tip pâine care sunt regăsite în magazinele din România. Concret, 50 de alimente de acest fel au făcut obiectul cercetării. Reprezentanții au aflat, astfel, că pâinea nu mai este ca cea de altădată: în conținut se află o cantitate considerabilă de zahăr, relatează realitatea.net.

Ce conține pâinea din magazinele românești

Pâinea de altădată conținea făină, drojdie și apă. Acest lucru, însă, nu se mai întâmplă și astăzi: produsul a ajuns să aibă la bază tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, dar și o cantitate mare de zahăr. Datele centralizate de InfoCons arată că doar 26% dintre alimentele analizate afișează procentajul ingredientului principal, iar dintre acestea: făina era cuprinsă între 26 și 78%, și totodată, amestec planificație este inclus între 7 și 69.4%.

În continuare, raportul arată că 14% dintre pâinile analizate conțineau semințe între 1.2 și 29%; 4% includeau cereale în proporții de 13.2 și 16.7%; 4% conțineau cartofi sub formă de fulgi între 4 și 6%. Din produsele care au făcut obiectul studiului, doar 44% dintre ele menționează tipul de făină utilizat.

Astfel, făina de tip 650 se găsește în compoziția a 77.27% alimente. În continuare, informațiile dezvăluite de InfoCons arată că 22.72% produse conțineau făina de tip 1250, 9% erau realizate din alimentul de categorie 550, 5% din făina de tip 480, iar în cele din urmă, 5% dintre pâini aveau în conținut categoria 1350.

Studiul arată că 16% dintre produse menționau că sunt pasteurizate. Mai mult decât atât, 66% dintre ele nu menționează ingredientele principale, așa cum se prevede în regulamentul 1169/2011. În articolul 26, aliniatul 1, se precizează că alimentele trebuie să respecte normele generale și cerințele „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.

Citește și: A fost creată făina din care se face pâinea care ne ţine de foame 4 ore şi scade și riscul mai multor boli

Pâine
Pâine

De asemenea, „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită”.

Raportul elaborat de InfoCons arată în continuare că 50% din produsele de tip pâine conțineau în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Din perspectiva tipurilor de aditivi regăsiți în alimentele care au făcut obiectul studiului, reprezentanții concluzionează că 60% dintre produse aveau acid ascorbic E300, 48% aveau în compoziție E200, respectiv, 40% erau alcătuite din propionat de calciu (E282).

În urma rezultatelor dobândite, președintele InfoCons trage un semnal de alarmă. Sorin Mierlea le transmite românilor să se gândească de două ori înainte să cumpere pâine din magazinele românești, pentru că produsul conține foarte multe ingrediente care nu sunt necesare.

„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva.

Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu”, spune Sorin Mierlea.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce conține, de fapt, pâinea din Lidl, Auchan, Kaufland, Carrefour sau alte supermarketuri. Avertisment pentru populație