- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce opțiuni au elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Rezultatele sunt așteptate de zeci de mii de elevi

27 Jun, 13:22 • Cornel Ghimeșan
Elevii așteaptă cu mare nerăbdare rezultatele de la Evaluarea Națională, cu speranța că vor putea fi admiși la liceul pe care și-l doresc. Cu toate acestea, vor exista și elevi care vor obține note sub cinci. Pentru acești elevi, situația va fi puțin diferită.
Ce opțiuni au elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Rezultatele sunt așteptate de zeci de mii de elevi

Miercuri, pe 28 iunie 2023, vor fi publicate rezultatele Evaluării Naționale 2023, oferind informații cruciale pentru peste 160.000 de elevi din România. Acești tineri așteaptă cu mare nerăbdare să descopere dacă vor avea oportunitatea de a fi admiși la liceul pe care și-l doresc. Vom explora acum cum se desfășoară procesul pentru elevii care au obținut rezultate sub 5 la Evaluarea Națională.

Citește și: Ministerul Educației: Când vor afla elevii rezultatele la Evaluarea Națională 2023. Pașii pe care trebuie să-i facă pentru a vedea notele

După susținerea probelor scrise la Limba și literatura română și matematică, unii elevi au avut și o probă suplimentară la Limba și literatura maternă. Cu toate acestea, acești elevi au opțiunea de a solicita ca nota obținută la această probă să nu fie luată în considerare în calculul mediei pentru admiterea la liceu, în cazul în care nu sunt mulțumiți de rezultatul obținut.

În paralel, autoritățile doresc să investigheze motivele pentru neprezentarea la Evaluarea Națională a peste 15.500 de elevi care erau înscrisi în clasa a VIII-a la începutul Anului Școlar 2022-2023. Ligia Deca, Ministrul Educației, a subliniat importanța înțelegerii cauzelor care au condus la absența acestor elevi.

Pentru a fi eligibili pentru un loc la un liceu, elevii trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele Evaluării Naționale 2023. După această etapă, intervine problema alegerilor exprimate prin intermediul fișei de înscriere la examen, precum și clasificarea în funcție de rezultatele obținute de toți elevii care au susținut examenul.

În trecut, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a exprimat opinia că această abordare pare să fie cea mai echitabilă pentru procesul de admitere la liceu, motiv pentru care media claselor gimnaziale a fost exclusă din calcul.

Ce se întâmplă cu elevii care ius sub 5 la Evaluarea Națională

În ultima perioadă, s-a luat decizia de către autorități de a modifica practica din anii precedenți, în care elevii care obțineau note sub 5 la Evaluarea Națională puteau fi admisi într-un liceu în funcție de opțiunile și locurile disponibile. Potrivit noilor reguli stabilite, această opțiune nu mai este posibilă în prezent.

Având în vedere că învățământul este obligatoriu pentru o perioadă de 10 ani în România, elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională nu sunt excluși complet din sistemul educațional. În schimb, aceștia pot beneficia de locurile disponibile în diverse școli profesionale. Această măsură are drept scop revitalizarea școlilor profesionale și a meseriilor care au avut de suferit în ultimii ani din cauza lipsei de personal calificat. Prin aceasta, se încearcă să li se ofere acestor elevi oportunități și alternative educaționale.

Alte articole: Evaluarea Națională 2023. Perlele scrise de elevi pe foaia de examen. „Vacile sunt subordonatele oamenilor”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult