- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Evaluarea Națională 2023. Perlele scrise de elevi pe foaia de examen. „Vacile sunt subordonatele oamenilor”

21 Jun, 11:05 • Lupu Alexandra
Evaluarea Națională 2023. Profesorii care corectează lucrările elevilor au găsit și în acest an nenumărate perle.
Evaluarea Națională 2023. Perlele scrise de elevi pe foaia de examen. „Vacile sunt subordonatele oamenilor”

Evaluarea Națională 2023. Profesorii au început deja să corecteze lucrările elevilor. Perlele scrise pe foaia de examen au apărut și în acest an, informează antena3.ro. Rezultatele vor fi afișate pe data de 28 iunie. Elevii care nu sunt mulțumiți de punctajul obținut pot depune contestație. Rezultatele finale apar pe 4 iulie.

Perle de la Evaluarea Națională 2023

La unul dintre exerciții se cerea elaborarea a două enunțuri. În primul, verbul „a face” trebuia să fie la imperativ negativ. În al doilea, „ea” trebuia să fie complement prepozițional. Un elev a decis să îndeplinească ambele cerințe într-un singur enunț și a scris pe foaia de examen: „Nu face pe ea!”.

Vezi și: Evaluarea Naţională 2023. 161.500 de elevi vor susține luni proba scrisă la Limba şi literatura română

La un alt punct, elevii erau puși să facă transcrierea propoziției subordonate din enunțul „Fiecare cunoaște ce sunet scoteau tălăngile de la vacile sale”. Este incredibil ce răspuns a scris un elev pe foaia de examen. „Vacile sunt subordonatele oamenilor. Tălăngile sunt subordonatele vacilor. Iar sunetul este subordonat tălăngilor”. Un alt punct cerea transcrierea a două figuri de stil din primul text dat. Iată unul dintre răspunsuri: „Pirsurile (corect: piercing-urile) și tatuajele”.

Un elev nu s-a putut decide dacă afirmația de la un exercițiu este adevărată sau falsă, pentru a bifa răspunsul corect. Din acest motiv, a scris, acoperind ambele căsuțe de bifare, „între”. Elevii au avut și de găsit un element de conținut comun între două texte. Un candidat a scris: „Elementul comun este că subiectele la evaluarea națională conțin ambele texte”.

Evaluarea Națională
Evaluarea Națională

La un alt punct, candidații aveau nevoie de 30 de cuvinte. Pentru a acoperi cerința, un elev a scris despre cum a citit diverse texte pentru proba de limba română și despre felul în care s-a pregătit.

Un alt exercițiu avea în vedere argumentarea importanței respectării regulilor, în 50 – 100 de cuvinte. Un elev a răspuns: „Foarte, foarte importante sunt regulile. Ce ne-am face fără ele? Fără reguli, ar fi lupte și războaie! Și chiar sunt!”.

Te-ar putea interesa și: Evaluarea Națională 2023. Prima probă a avut peste 7.000 de absenți și două note de 1 din cauza tentativei de fraudă