- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensie va primi un român cu salariul de 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

16 Jan, 18:55 • Bumbeneci Diana
Un român care cotizează la stat timp de 35 de ani ajunge să aibă o pensie extrem de mică, deși sumele depuse sunt destul de mari. Iată de ce pensie te poți bucura, dacă ai cotizat peste 3 decenii.
Ce pensie va primi un român cu salariul de 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

Pensiile românilor sunt de departe printre cele mai mici din spațiul european, iar oamenii nu mai fac față noilor creșteri de preț atunci când vine vorba despre chirii, alimente, medicamente sau carburanți. Iată ce pensie va avea un român care primește în prezent un salariu de 4.000 de lei pe lună, anunță Antena3.

Ce bani vei primi peste 35 de ani

Un angajat care are salariu de 4.000 de lei și care cotizează timp de 35 de ani la bugetul de pensii ar putea primi o pensie lunară care nu-i asigură nici măcar strictul necesar, cel puțin nu în acest moment. Mai mult ca sigur, acești bani nu vor ajunge nici în viitor, după cum se arată în estimările specialiștilor din domeniul economic.

Cei care au acum un salariu mediu net de 4.000 de lei, adică 833 de euro, vor primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei. Așadar, vorbim aici despre o sumă de 265 de euro, arată o simulare de calcul.

Ai mai putea citi: În ce zile vor fi susținute simulările la BAC admiterea la liceu. Calendarul complet al probelor din 2023

Ei bine, se știe încă de pe acum că această sumă nu acoperă decât un sfert din coșul minim de consum pentru un trai decent. Mai mult, viitorii români care ies la pensie nu vor primi înapoi pe cât contribuie la ora actuală, iar singura șansă pe care o au este să muncească mai mult și să își asigure și o pensie privată.

pensie România
pensie România

O persoană care câștigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. O astfel de contribuție îi va asigura o durată de 33 de ani.

Despre această situație a vorbit Marius Budăi. Ministrul Muncii a reacţionat la simularea de calcul şi crede că scenariul este unul pesimist, sperând că sunt șanse de mai bine.

Oficialul a mai transmis că, dacă autoritățile sprijină mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, „lucrurile vor arăta altfel”.

Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani„, a mai spus ministrul Muncii.

Ai mai putea citi: Se va mai schimba ora? Data la care România ar putea trece la ora de vară 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult