- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se va mai schimba ora? Data la care România ar putea trece la ora de vară 2023

15 Jan, 20:55 • Bumbeneci Diana
În ultima lungă perioadă, autoritățile din România au luat în calcul să nu mai schimbe ora. După lungi dezbateri, în 2023 s-ar putea aplica o hotărâre finală. Dacă nu, iată data la care România va trece la ora de vară.
Se va mai schimba ora? Data la care România ar putea trece la ora de vară 2023

După cum știm, anual, ora se schimbă de două ori, România fiind una dintre țările care au adoptat acest sistem în urmă cu mai mulți ani. După lungi discuții, autoritățile au susținut că este necesară anularea trecerii la ora de vară. Dacă această decizie nu va fi implementată, iată când se schimbă ora în 2023.

Se schimbă ora în anul 2023?

România face parte din țările care încă mai schimbă ora de vară, astfel că în fiecare an trece la ora de iarnă și la ora de vară. Cu toate că țărilor membre ale Uniunii Europene li s-a cerut să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an și să decidă dacă vor să rămână la ora de vară sau la cea de iarnă, din cauza pandemiei de coronavirus nu s-a mai luat o decizie concretă în acest sens.

În acest sens, potrivit informațiilor existente la acest moment, ora se va schimba în România și în anul 2023.  Cum ne lovim de o criză energetică, autoritățile din țara noastră sigur vor dori ca și în 2023 să profităm mai mult de lumina naturală.

Anual, trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie. Acest lucru înseamnă că România va trece la ora de vară pe 26 martie 2023. Ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, cunoscută și sub denumirea de ora de iarnă. Astfel, pentru a profita cât mai mult de lumina Soarelui, ceasurile sunt date cu o oră înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Ai mai putea citi: Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ar putea românii să fie afectați

ora de vară
ora de vară

Pe data de 26 martie 2023, atunci când se va face trecerea la ora de vară, ziua va avea doar 23 de ore. Este cea mai scurtă zi din an.

Parlamentul European vrea renunțarea la ora de vară

Decizia de a renunța la schimbarea orei a fost votată în Parlamentul European și ar fi trebuit să se aplice începând cu anul 2021, însă măsura a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Parlamentul European a anunțat, de nenumărate ori, că are în plan să elimine această practică și asta pentru că există studii care afirmă că schimbarea orei produce un adevărat dezechilibru la nivelul organismului. Mai exact, conform studiilor realizate de cercetători, corpul are nevoie de timp pentru a se adapta noilor schimbări și pot să apară dureri de cap, oboseala, stări de anxietate sau chiar depresie.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult