- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce planuri are Guvernul pentru a reduce veniturile românilor. Milioane de oameni vor avea de suferit

27 Apr, 16:26 • Stefan Simion
Coaliția de guvernare a amânat proiectul privind măsurile de austeritate pentru jumătatea lunii viitoare. Ce planuri ar avea, de fapt, Guvernul.
Ce planuri are Guvernul pentru a reduce veniturile românilor. Milioane de oameni vor avea de suferit

Membrii coaliției de guvernare fac tot mai multe declarații contradictorii cu privire la renumita ordonanța austerității. Coaliția a amânat proiectul pentru jumătatea lunii viitoare și a renunțat la înghețarea angajărilor la stat pentru mai multe domenii, anunță Antena3.

Ce planuri are Guvernul legat de reducerea veniturilor românilor

De partea cealaltă, liderii formațiunilor politice din coaliția de guvernare încearcă să supraimpoziteze salariile mari. Numai că, nici în această situație, nu se știe 100% sigur cine va avea de suferit atunci când vine vorba despre reducerea veniturilor.

În timp ce reprezentanții coaliției de Guvernare au în plan să se atingă de veniturile privaților, specialiștii atrag atenția că o impozitare diferită între stat și privat nu ar fi constituțională.

Mai mult, au fost făcute și declarații contradictorii din partea liderilor coaliției de guvernare cu privire la soluțiile pe care le analizează pentru a reduce veniturile bugetarilor de lux. Nicolae Ciucă este de părere că în analiză este și o variantă în care sunt luate în considerare toate veniturile, inclusiv celor angajați în mediul privat, Ciolacu exclude o astfel de variantă și spune că vizați sunt doar bugetarii, nu și angajații de la privat.

Ai mai putea citi: 1 milion de români primesc salarii mai mari. Cu cât ar putea crește veniturile lunare dacă Guvernul aprobă proiectul

Guvernul României
Guvernul României

Potrivit sursei citate, membrii ai coaliției de guvernare au susținut că în momentul de față, ar exista cinci variante aflate în analiză:

  • Interzicerea cumulului pensie salariu. Este varianta dorită atât de PSD cât și de PNL. Este și varianta care ar tăia cel mai mult din veniturile bugetarilor de lux. Analiza este pe constituționalitate. Dacă poate fi dată prin OUG sau prin lege în parlament.
  • Supraimpozitarea cumulului pensie cu salariu. Varianta este luată în calcul în cazul în care interzicerea cumulului este neconstituțională. Aici se analizează procente de supraimpozitare. Premierul Ciucă susținea că varianta aflată în lucru ia în calcul un impozit de 16% pentru partea de venit care depășește 25.000 de lei
  • Interzicerea cumulului pensiei cu salariul și supraimpozitarea veniturilor care depășesc indemnizația președintelui Klaus Iohannis, adică, peste 25.000 de lei brut. Aici se au în vedere veniturile șefilor de Agenții, regii și reglementatori, cum sunt ANRE, ASF, Consiliul concurenței, BNR și altele asemenea
  • Supraimpozitarea doar a bugetarilor, fără a interzice cumulul pensiei cu salariul.
  • Impozit progresiv. Este cea mai controversată măsură, pentru că i-ar viza și pe angajații din mediul privat. Liderii coaliției nu și-o doresc în momentul de față. Însă este măsura care nu ar ridica probleme de constituționalitate.

Ai mai putea citi și: Toți românii trebuie să știe! Ce se întâmplă cu toate cardurile de energie și cine NU mai are voie să le utilizeze

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult