- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce plătești, de fapt, când achiți întreținerea? Ce spune legea despre sumele plătite de proprietarii de apartamente

13 Apr, 15:08 • Adrian Popovici
Proprietarii de apartamente trebuie să știe că atunci când plătesc întreținerea, contribuțiile lor nu acoperă doar costurile de zi cu zi ale funcționării și întreținerii clădirii, ci și fondul de reparații, o componentă esențială a acestor cheltuieli.
Ce plătești, de fapt, când achiți întreținerea? Ce spune legea despre sumele plătite de proprietarii de apartamente

Toți cei care stau la bloc, indiferent că este vorba despre o singură clădire sau un complex rezidențial mai amplu, știu că gestionarea plățile pentru fondul de reparații și a alte cheltuieli comune reprezintă o parte crucială a traiului în comun. Aceste cheltuieli sunt esențiale pentru menținerea infrastructurii comune, precum și pentru acoperirea costurilor de reparații și întreținere a clădirii și a facilităților asociate, arată Capital.

Cheltuielile de întreținere sunt alcătuite din contribuțiile calculate pe baza numărului de persoane și a suprafeței utilă a fiecărui apartament, cunoscute și sub denumirea de cote-părți de proprietate. În momentul emiterii facturilor, prima prioritate este acoperirea datoriilor către asociație. Acest lucru asigură funcționarea continuă a serviciilor și întreținerea adecvată a facilităților comune în cadrul comunității rezidențiale.

După cum arată articolul 36, alineatul 1 din HG 400, în cazul apartamentelor în care are loc o activitate comercială trebuie luată în calcul o excepție, asta înseamnă că „administratorul este obligat ca înainte de defalcarea pe persoane și apartamente a sumelor adunate din facturi să scadă din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spațiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se împart pe număr de persoane sau cotă parte de proprietate”.

Te-ar putea interesa și: Apartamentele din București, mai scumpe cu 30%. Gabriela Firea: Tinerii întâmpină „reale dificultăţi” în a-şi achiziţiona o locuinţă

Ce plătești, de fapt, când achiți întreținerea? Ce spune legea despre sumele plătite de proprietarii de apartamente
Ce plătești, de fapt, când achiți întreținerea? Ce spune legea despre sumele plătite de proprietarii de apartamente

Pentru ce sunt folosite fondurile plătite de proprietarii de apartamente?

Fondul de reparații este o parte importantă a cheltuielilor de întreținere pentru proprietarii de apartamente, având rolul de a asigura resursele necesare pentru intervenții și reparații la nivelul clădirii și infrastructurii comune. Costurile acoperite de fondul de reparații includ:

  • reparații ale clădirii și ale infrastructurii comune, cum ar fi acoperișul, fațada și lifturile;
  • reparații la conducte și rețelele de apă și canalizare;
  • achiziționarea și înlocuirea echipamentelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de
  • securitate;
  • întreținerea și curățarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea;
  • costurile cu asigurarea clădirii și a infrastructurii comune;
  • înlocuirea și repararea ferestrelor, ușilor și a altor elemente ale clădirii.

Cei care sunt proprietari de apartamente trebuie să mai știe că trebuie să mai există o serie de cheltuieli incluse în întreținere pe care trebuie să le suporte, mai exact cele pentru întreținerea și reparația bunurilor de uz comun:

  • întreținerea clădirii și a spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea, așadar curățenie și salubritate
  • utilități comune, cum ar fi apa și energia electrică utilizată în holuri, ascensoare și alte spații comune
  • întreținerea și reparația sistemelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate.

Citește și: Cu cât se vor scumpi casele și apartamentele în 2024? România încă are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa