- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce rată trebuie să plătești pentru un împrumut de 20.000 de euro în afara țării. Diferență colosală față de România

06 Jul, 22:35 • Lupu Alexandra
Diferența dintre un împrumut de 20.000 de euro luat în România şi unul în UE. Iată cât vine rata lunară în cele două cazuri.
Ce rată trebuie să plătești pentru un împrumut de 20.000 de euro în afara țării. Diferență colosală față de România

Din cauza faptului că ratele nu sunt la îndemâna oricărei persoane, românii aleg să se împrumute de la prieteni și familie, decât să apeleze la bănci. În plus, încrederea în instituțiile bancare este redusă în țară, relatează observatornews.ro.

Împrumut în România versus în străinătate

Familia și prietenii sunt o reală sursă de venit pentru români, atunci când vine vorba despre împrumuturi. Doar 1 din 10 români are încredere în bănci, iar aproape jumătate dintre aceștia consideră că instituțiile bancare nu le înțeleg nevoile, așa cum arată un studiu Ipsos. Oamenii sunt nemulțumiți atât de modalitatea de calcul a ratelor bancare, cât și de faptul că nu primesc suficiente informații despre credite.

„Bancherii au transferat, practic, pe umerii clienților toate efectele negative ale inflației, dovadă că, în cele mai multe cazuri, ratele s-au dublat.

Cum să mai ai încredere în cineva care îți cere de două ori mai mulți bani, fără să îți propună o alternativă. Mulți sunt nevoiți să își dea tot salariul la bancă, dacă nu și-au restructurat creditul”, declară Adrian Negrescu, analist economic.

Citește și despre: Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape un miliard de lei, de la băncile comerciale. Suma va fi folosită pentru finanțarea deficitului bugetar

Față de alte țări din Uniunea Europeană, dobânzile din România sunt duble. Din acest motiv, mulți români care lucrează în străinătate preferă să facă un credit acolo. Potrivit sursei citate, pentru un împrumut de 20.000 de euro, luat pe o perioadă de 5 ani, media dobânzilor este de 10% în România.

În alte țări, media dobânzilor este de 3.5 procente. Astfel, românii plătesc o rată lunară mai mare cu 350 de lei față de alți europeni. Totodată, rata lunară poate fi cu 1.500 lei mai mare, dacă vorbim despre un credit de nevoi personale de 100.000 de euro.

Împrumut euro
Împrumut euro

Specialiștii explică că riscul de neplată este mai mare în România, decât în țările europene.

„Avem un risc de ţară care e mai mare, avem un risc de neplată mai mare decât în ţările vest europene. Băncile nu și-au tratat cu foarte multă atenție clienții.

În mod special persoanele care sunt în front office”, spune Eugen Rădulescu, fost director Direcția de Stabilitate Financiară.

„Una dintre caracteristicile care separă România de ţările dezvoltate este instabilitatea de orice fel: politică, economică, iar asta însemnă că dobânzile sunt, în mod natural, mari în România. Sistemul bancar este o afacere, aşa cum este afacerea oricărui român”, explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.

„Nu există o diferenţă foarte mare între felul în care băncile noastre încearcă să-şi sprijine clienţii comparativ cu alte ţări. Sunt unele iniţiative în ultima perioadă de a schimba modul în care se face protectţa consumatorului de servicii bancare”, afirmă Florian Neagu, director Direcția de Stabilitate Financiară BNR.

Încrederea oamenilor în bănci este scăzută și în Italia, de exemplu. La polul opus se află Franța, acolo unde aproape 60% dintre oameni consideră că instituțiile bancare sunt aproape de nevoile lor.

Citește și despre: Guvernul introduce noi obligații pentru restructurarea creditelor. BCE a majorat costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani