- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu câștigă un electrician, în august 2023. A ajuns să fie una dintre cele mai căutate meserii

17 Aug, 11:21 • Bocioacă Bianca
Meseria de electrician a ajuns să fie destul de bine plătit, dar și alte posturi scoase pe piață de către angajatori oferă remunerații semnificative.
Ce salariu câștigă un electrician, în august 2023. A ajuns să fie una dintre cele mai căutate meserii

Cât a ajuns să câștige un electrician în august 2023. De la începutul acestui an, domenii precum agricultura, construcțiile, industria alimentară și IT-ul au scos pe piață peste 80.000 de locuri de muncă, adică aproape 35% din numărul total de joburi disponibile pe platforma eJobs, potrivit reprezentanților săi, notează gandul.ro.

Ce salariu are un electrician

Salariile muncitorilor calificați din construcții sunt următoarele: un muncitor în construcţii câștigă, în medie, 4.500 de lei pe lună, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei.

Cu toate astea, cei care câștigă cel mai mult rămân angajații din IT, care, la nivel național, înregistrează o medie slarială netă de 6.300 de lei pe lună. Așteptările pe care candidații din acest domeniu le au ajung la o medie netă de 9.000 de lei/lună. Un software developer intră într-o medie netă, la nivel naţional, de 7.500 de lei, un programator full stack – 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei.

Citește și: Cât mai câștigă un inginer electrician în 2023. În ce condiții se obțin bonusuri și program hibrid

Construcțiile sunt următorul domeniu în clasamentul celor mai mari salarii oferite, cu o medie națională netă de 5.000 de lei. Pozițiile cel mai des scoase pe piață sunt cele de inginer proiectant (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalaţii (5.600 de lei).

„IT-ul şi construcţiile sunt, totodată, două domenii care au concurenţă reală şi din afara ţării, angajatorii din străinătate fiind foarte interesaţi de candidaţii cu experienţă în aceste zone. Dacă pe partea de IT vedem mulţi specialişti care lucrează, simultan, pe proiecte locale şi proiecte internaţionale, angajatorii locali şi cei externi putând, astfel, să împartă aceeaşi resursă, când vine vorba despre construcţii, angajarea nu se poate face fără relocare şi, din acest punct de vedere, România este puternic ameninţată de ofertele pe care candidaţii le primesc din afară.

Pe de altă parte, în ultimii ani am văzut şi un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu şi nu numai. Majoritatea vin din Asia”, a explicat Bogdan Badea.

În ceea ce-i privește pe muncitorii calificați din domeniul construcțiilor, unde se încadrează și meseria de electrician media salarială este de 3.400 de lei.

Citește și: Meseriașii au printre cele mai mari salarii din România. Câți bani câștigă lunar un instalator, electrician sau vopsitor

„Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar şi despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidaţi, fie cu o rată mare a fluctuaţiei de personal, fie cum ambele. De la începutul anului şi până acum, aceste sectoare au scos în piaţă peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Industria alimentară reprezintă un angajator important, dar rămâne sectorul cu cele mai mici salarii. Media la nivel de piaţă este de 3.500 de lei, potrivit datelor Salario.

Un inginer în alimentaţie are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei/lună, un inspector de securitate 3.500 de lei, un inginer de calitate 4.000 de lei, un bucătar 3.500 de lei, iar un brutar/patiser/cofetar 3.000 de lei pe lună.