- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Meseriașii au printre cele mai mari salarii din România. Câți bani câștigă lunar un instalator, electrician sau vopsitor

09 Apr, 19:56 • Claudia Simion
Meseriașii au printre cele mai mari salarii din România. Un top realizat recent de o platformă de anunțuri din România a făcut un top al celor mai bine plătite meserii din țara noastră.
Meseriașii au printre cele mai mari salarii din România. Câți bani câștigă lunar un instalator, electrician sau vopsitor

Așadar, instalatorii, vopsitorii, electricienii și tehnicienii depanatori fac parte de pe lista meseriilor care nu au fost afectate de digitalizarea rapidă și sunt printre cele mai căutate. Astfel de meseriași pot avea un salariu cuprins între 4.000 și 7.000 de lei pe lună.

Cei mai căutați de pe piața muncii din România sunt specialiștii mecanici. Aceștia sunt plătiți cu circa 3.500 – 4.000 de lei pe lună. Și vopsitorii câștigă destul de bine, aproximativ 5.000 de lei, în timp ce un tehnician depanator ia 7.000 de lei pe lună, iar un tehnician de diagnoză auto primește 5.000 de lei. Instalatorii au aproape 4.000 de lei pe lună.

Citește și Ce salariu are o spălătoreasă de vase în 2023. La ce sumă poate ajunge pe lună luând în calcul și prime sau tips

Salariile cele mai mari pentru aceste meserii le au cei care locuiesc în București, Cluj, Sibiu, Brașov. În același timp, salariile cele mai mici se regăsesc în Slobozia, Târgu Jiu și Alba Iulia, mai exact între 2.100 și 2.500 de lei.

Ce salarii meseriașii în Germania

Tot mai mulți români au plecat să muncească în afară țării, fiind atrași de salariile mari de acolo. Dacă ne uităm, spre exemplu, la Germania, salariul brut minim în domeniul construcțiilor generale e în jur de 12,85 – 15,70 de euro pe oră. Salariul minim primit pentru un job standard e de aproximativ 2.000 de euro pe lună.

Citește și Cât mai câștigă un lăcătuș mecanic în 2023. Salariul poate ajunge la 1.000 de euro

Munca pe șantier e printre cele mai populare în rândul românilor care aleg să lucreze în străinătate. În fiecare an există o creștere a cererii de angajați în acest sector, în afara țării.

Meseriașii din Germania sunt plătiți pe oră. Cei care lucrează în domeniul construcțiilor, spre exemplu, au un tarif de 12,85 de euro pe oră. Un lucrător acoperiș ia 14,10 euro pe oră, un zugrav sau vopsitor necalificat primește 11,40 pe oră, iar un vopsitor sau zugrav profesionist ia 13,80 de euro pe oră.