- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu creșterea punctului de pensie. Marius Budăi„Într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor”

27 Mar, 08:40 • Constantin Cristina
Marius Budăi, ministrul Muncii, nu vrea să promită nimic despre noua lege a pensiilor, deoarece nu vrea să inducă oamenii în eroare, în caz că nu se va îndeplini. Ce anunță ministrul Muncii despre creșterea punctului de pensie?
Ce se întâmplă cu creșterea punctului de pensie. Marius Budăi„Într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că va propune în coaliție într-o zi sau două și va propune două idei pentru noua lege a pensiilor. Acesta a subliniat faptul că nu va promite pentru moment nimic, pentru a nu crea speranțe false cetățenilor. Astfel, nu va dezvălui o dată anume sau suma creșterii, a informat News.ro.

Citește și: Pensii 2023. Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu majorarea punctului de pensie și a vârstei de pensionare

„Lucrăm în acest moment şi într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare. Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranţă părinţilor şi bunicilor noştri şi ulterior să n-o îndeplinim. Şi de altfel, ştiţi că am mai anunţat creşteri de pensii şi colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliţie. De fapt, mi-au cerut demisia şi când vream să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puţin plăcute dintr-o viaţă politică”, a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii, duminică, la Prima News.

Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor
Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor

Ministrul a mai fost întrebat dacă anul curent aduce ceva noi la pensie, însă acesta a spus că deocamdată se pune în aplicare ce există, este nevoie de un buget și aplicarea măsurilor pe care le au.

„Poate aşa conştientizăm că nu sunt suficiente, dar sunt măsuri bune acele măsuri din pachetul de sprijin pentru România, să fim foarte atenţi la evoluţie, atât din punct de vedere macroeconomic, dar şi la puterea de cumpărare şi să luăm deciziile ca atare şi consider că demnitatea de demnitar îţi impune să vorbeşti atunci când ai măsura gata şi să vorbeşti şi să o şi implementezi”, a completat ministrul PSD.

De asemenea, ministrul a declarat că nu e de acord cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.

„În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, vârstă care deja bărbații născuți după 1950 au și îndeplinit-o, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.

Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035.”, a spus ministrul.

Marius Budăi, ce conține noua lege a pensiilor

  • formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii;
  • numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)= 72:
  • posibila creștere a punctului de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei;
  • nu vor mai fi excepții la pensionare între diferite companii;
  • va fi eliminat articolul – „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”.

Alte articole: Marius Budăi, primele declarații legate de legea pensiilor. „Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament”. Raportul Băncii Mondiale