- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu facturile mari la vară. Dumitru Chiseliță explică care sunt românii care vor plăti mai puțin pentru energie

09 Apr, 08:54 • Adrian Popovici
Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energie Inteligentă a explicat recent că există o categorie de români care vor putea scăpa de facturile mari la gaze, mai exact, cei care consumă peste 250 kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus.
Ce se întâmplă cu facturile mari la vară. Dumitru Chiseliță explică care sunt românii care vor plăti mai puțin pentru energie

Facturile mari la energie au devenit o problemă tot mai presantă în ultimii ani. Cu toate acestea, după cum explică Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, la vară există o categorie care ar putea plăti chiar și cu 10% mai mult, transmite Antena 3 CNN.

După cum explică expertul, românii care vor scăpa de facturile mari la gaze sunt cei care momentan consumă peste 250 kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus.

„Da. În principiu, vom avea astfel de situații, în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus – aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale”, a explicat Dumitru Chiseliță cum vor evolua facturile mari.

Din nefericire, după cum explică președintele Asociației Energie Inteligentă, facturile mari riscă să rămână mari în cazul românilor care au plafonul minim. Aceștia nu vor beneficia de o scădere și asta deoarece prețurile de care beneficiază ajung să fie cele practicate la nivelul întregii piețe.

„Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față”, a adăugat Dumitru Chiseliță.

Românii care vor scăpa de facturile mari la vară. Foto arhivă
Românii care vor scăpa de facturile mari la vară. Foto arhivă

Te-ar putea interesa și: Paradoxul generat de prețurile negative la energie. În loc de scăderi, ar putea duce la creșterea facturilor pentru români

Facturile mari, afectate de prețurile negative la energie?

Experții susțin că va mai fi necesar să așteptăm câteva luni bune până când facturile mari se vor micșor, chiar dacă s-au redus plafoanele. Abia în mijlocul verii vom începe să simțim scăderi de prețuri în facturi, chiar dacă energia electrică a atins un preț negativ în anumite momente din zi.

„Nu e un paradox, e consecința ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față. Practic, având în vedere că noi am dezvoltat foarte mult resursa regenerabilă de energie, în special panourile fotovoltaice, acestea produc o cantitate mare.

Dacă această producție se suprapune pe o reducere a consumului sau pe un consum redus în timpul zilei, practic, acea energie nu ai ce să faci efectiv cu ea și ca atare încerci să o vinzi și ajungi în situația în care nu ai cui să o vinzi, nu ai timp să oprești anumite echipamente, iar în acest caz prețurile ajung negative.

Trebuie să spunem că în general, atunci când avem energie solară, mai ales în România, nu se consumă sau se consumă foarte puțin. Este partea de jos a curbei de consum. Atunci nu dorește nimeni și de multe ori te rogi sau ajungi să o vinzi la export la niște prețuri foarte coborâte.

Tocmai de aceea această energie nu ajunge de cele mai multe ori sau aproape niciodată în facturile românilor, pentru că românii efectiv nu consumă atunci”, explică Dumitru Chiseliță

Citește și: Anunțul PPC pentru milioanele de români care plătesc facturi la Enel. Se întâmplă pe 9 aprilie