- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu prețurile la energie. Răzvan Nicolescu aruncă bomba. ”Prețurile vor rămâne mari, soluția e eficiența energetică”

01 Jun, 17:35 • Cornel Ghimeșan
Prețurile energiei se mențin ridicate și în 2023, chiar dacă pe Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM), acestea sunt în prezent negative.
Ce se întâmplă cu prețurile la energie. Răzvan Nicolescu aruncă bomba. ”Prețurile vor rămâne mari, soluția e eficiența energetică”

Ce se întâmplă cu prețurile la energie. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, atrage atenția că variațiile de pe OPCOM nu sunt un indicator bun.

Citește și Suma uriașă plătită prin intermediul cardului de energie a ajuns la 678 de milioane de lei! Cine mai poate beneficia de aceste ajutoare

Ce se întâmplă cu prețurile la energie

”Nu vă luați după ce s-a întâmplat pe OPCOM zilele trecute cu prețuri negative, pentru că este o chestiune de moment. Prețurile sunt mari și vor rămâne mari în raport cu ce a fost în urmă cu câțiva ani și vor fi probabil în jurul a 100 euro/MWh”, a avertizat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, potrivit wall-street.

În cadrul tranzacțiilor pe OPCOM, pentru prima dată în istoria pieței noastre de energie, în ultimele zile s-au înregistrat prețuri negative. Asta pentru că oferta a ajuns mult mai mare decât cererea ca urmare a creșterii ponderii regenerabilelor, care ajung, în unele intervale orare, să acopere tot necesarul de energie al României.

Experții spun că prețurile sunt influențate de volatilitatea energiei verzi. Concret, prețurile negative depind de condițiile meteo: trebuie să fie soare, să bată vântul, iar debitul Dunării să fie în creștere.

Anul trecut, consumul de energie al clienților casnici a ajuns sub 13,5 TWh – o scădere cu peste 5% față de 2021 – iar cel al clienților non-casnici a coborât de la 36,7 la 33,7 TWh, o scădere de peste 8%. Din păcate, aceasta nu vine neapărat din adoptarea de către companii a unor măsuri de eficiență energetică, ci și din suspendarea parțială sau totală a activității ca urmare a creșterii prețului energiei în 2021-2022. Dar dacă activitatea industrială se reia, va crește și cererea, deci nu vom mai vedea prețuri negative.

Pe piața pentru ziua următoare, prețul mediu în aprilie a fost de 475,68 lei/MWh, adică aproape de cel indicat de Răzvan Nicolescu. Anul trecut, tot pe piața pentru ziua următoare, prețul mediu al energiei electrice a ajuns însă la 1.333 lei/MWh (față de 539 în 2021 și 196 în 2020).

Specialiștii din energie și autoritățile spun că prețurile negative ar fi un semn că energia va coborî sub prețul plafonat. Chiar dacă nu există oficial o discuție despre eliminarea plafonării, Comisia Europeană a recomandat recent statelor UE să pună capăt până la sfârșitul acestui an măsurilor de sprijin în domeniul energiei. Reprezentanții Bruxelles-ul au subliniat că, dacă prețurile energiei vor crește iar, se recomandă măsuri țintite pe consumatorii vulnerabili și pe stimularea eficienței energetice.

Răzvan Nicolescu subliniază că cea mai bună metodă de a face față provocării prețurilor energiei este eficiența energetică.

”Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că eficiența energetică nu are nimic de-a face cu ce trăiau părinții noștri pe vremea lui Ceaușescu, când se raționaliza consumul de energie. Eficiența energetică înseamnă să-ți păstrezi nivelul de confort, dar să nu risipești. Consumi mai eficient, plătești mai puțin”, a subliniat fostul ministru al Energiei.

Citește și Centrala Mintia va fi pusă în funcțiune. Ministrul Energiei anunță un nou contract de 673 de milioane de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult