- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu taxa pe soare? Sebastian Burduja: „Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Nu există în România”

16 Feb, 18:37 • Cornel Ghimeșan
În cadrul unei conferințe de presă, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre taxa pe soare și dacă există vreo șansă ca aceasta să fie introdusă la noi în țară.
Ce se întâmplă cu taxa pe soare? Sebastian Burduja: „Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Nu există în România”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că în România nu se aplică o taxă pe energie solară și că nu a fost luată în considerare introducerea unei astfel de taxe. Burduja a adăugat că în prezent discută acest subiect cu Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care se află în vizită în România.

Citește și: Troleibuzele Solaris intră în circulaţie în Bucureşti, pe linia 93, de sâmbătă, şi pe linia 61, de luni PREZENTARE VIDEO

„Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (…) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (…), de fapt, e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen, de la DG Ener, şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja.

Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.

„Dar ca să liniştim lucrurile, repet, ideal ar fi să scoatem cu totul acea posibilitate, dar nu vrem să încălcăm o directivă europeană. De aceea, aşteptăm poziţia Comisiei Europene şi dacă ne confirmă ipoteza de lucru, atunci cu mare plăcere o să susţinem această iniţiativă”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Construcția primului tunel de autostradă din România a ajuns la jumătate. Se lucrează 24 din 24 la Daniela și Alina

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult