- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu tichetele de creșă în 2023? Categoriile de părinți și bunici care pot beneficia de cei 735 de lei

02 Jan, 15:34 • Cornel Ghimeșan
În anul 2023 o categorie de persoane va putea beneficia de un ajutor de 735 de lei/lună. Tichetele de creșă vor putea fi acordate părinților sau bunicilor care au în grijă copii aflați pe listele de așteptare la creșele de stat.
Ce se întâmplă cu tichetele de creșă în 2023? Categoriile de părinți și bunici care pot beneficia de cei 735 de lei

Creșterea ajutorului financiar pentru părinții care nu mai găsesc locuri în creșele de stat a fost aprobată de către Consiliul Local Brașov. Tichetele de creșă pot fi acordate și bunicilor care stau cu nepoții de vârstă antepreșcolară. Acestea au fost majorate de la 525 lei/lună la 735 lei/lună, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit Monitorul Expres.

Citește și: Care sunt județele din România care au o populație mai scăzută decât în 1948? Sudul țării afectat de migrații

Pentru anul 2023, s-a aprobat costul mediu lunar în valoare de 735 lei, corespunzător unui număr de 21 zile lucrătoare pe lună în care funcționează creșele, respectiv 35 lei/zi/copil.

Consiliul Local a aprobabt ajutorul pentru creşa privată şi indemnizaţia pentru bunici în luna mai a anului 2021. De la acel moment, 47 de părinţi au solicitat ajutorul de creşă privată, dar l-au primit doar 36. În ceea ce priveşte indemnizaţiile de bunic, au fost depuse 110 cereri şi au fost aprobate 84, conform publicației Bună ziua Brașov.

TICHETE CREŞĂ 2023. Cine poate beneficia?

În municipiul Braşov există 9 creşe de stat, fiind disponibile un număr total de 900 de locuri, iar pentru ocuparea lor sunt depuse aproape 1.500 de cereri.

Poate beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoana care are în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

  • este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;
  • are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;
  • este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară:

  • persoanele prevăzute mai sus trebuie să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov; copilul aflat în întreținere, pentru care se solicită ajutorul financiar, să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară cu sediul în Municipiul Brașov, în sistem privat, care este organizată și funcționează potrivit H.G. 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară;
  • copilul să fie înscris pe lista de așteptare la o creșă din sistemul public;
  • părinții/reprezentantul legal să nu fi refuzat un loc la creșele din sistemul public sau să nu fi retras copilul aflat în întreținere de la oricare dintre creșele din sistemul public, pentru anul școlar curent; părinții/reprezentantul legal să nu aibă datorii față de bugetul local;
  • părintele la care copilul locuiește/reprezentantul legal să aibă o sursă de venit legală. Toate acestea sunt condiții cumulative.

Bunicii care vor să beneficieze de tichetele de creșă trebui să îndeplinească condiții similare celor aplicabile ajutorului financiar acordat părinților, cu diferența că bunicul trebuie să se afle în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația, să aibă acordul părinților acestuia/acestora; să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului/nepoților pentru care solicită indemnizația și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare pentru aceasta.

Alte articole: PROGNOZA METEO ianuarie 2023. Ciclonul polar vine şi peste România. ANM anunţă temperaturi scăzute şi ninsori de la jumătatea lunii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult