Așa cum ne-a obișnuit deja în postările sale din mediul online, Mihaela Bilic revine cu noi observații privind fructele importate în România, scrie Click! De această dată, ea îi încurajează pe oameni să opteze pentru fructele autohtone, cultivate în grădinile proprii sau provenite din surse locale.
Te-ar mai putea interesa: Ce salariu are un șef de raion la Kaufland. Retailerul face angajări
Medicul nutriționist și-a început mesajul din social media cu o întrebare retorică: se mai găsesc, oare, în România fructe autohtone care să fie cu adevărat gustoase și sănătoase? Mihaela Bilic povestește că a cumpărat din piață câteva kilograme de vișine, însă, când a început să prepare dulceață, a avut parte de o surpriză neplăcută.
„Oare mai există fructe românești?
Când eram copil, știam că poți mânca cireșe și vișine doar două luni pe an. Și dacă nu profitai de sezonul ăsta scurt, trebuia să aștepți până vara următoare. Așa că am sărit în sus de bucurie când am găsit vișine în piață la Câmpina. Ce noroc pe mine că nu s-au trecut, să cumpăr repede, să pun la congelator pentru prăjitură și să facem și un pic de gem sau dulceață de vișine pentru clătite!
Zis și făcut: am luat patru kilograme și am pus-o pe biata mama să scoată sâmburi o zi întreagă. Patru caserole direct la congelator, iar restul cu zahăr în cratiță la fiert. Când să le punem în borcan, dau să gust și nu mi se alege în niciun fel – nu era nici dulce, nici acrișor, nici fiert, nici legat.
Sigur ai făcut ceva greșit, o cert pe mama, n-ai respectat rețeta, nu e bun de nimic! Biata de ea le pune iar la fiert, ca să se înmoaie și să scadă, dar degeaba – fructele erau tari și ferme, iar zeama era mai degrabă de compot, nu de dulceață.
Fir-ar să fie, mi-am zis, nu știu ce e greșit, dar trebuie să o luăm de la capăt. Du-te iar în piață, în speranța că mai găsești vișine la sfârșitul lui iulie. Și ce să vezi – vișine câte vrei!”, a povestit vedeta, pe Facebook.
Revenind în piață și discutând cu una dintre vânzătoare, Mihaela Bilic a descoperit că vișinele cumpărate erau, de fapt, aduse din Grecia. În urma acestei experiențe, nutriționista a tras o concluzie clară: nu va mai prepara gem sau dulceață din fructe care nu sunt românești.
„Cum de au rezistat pe căldura asta?, o întreb pe vânzătoare, credeam că s-au trecut demult. Păi nu sunt de la noi, măi doamnă, îmi răspunde ea relaxată, sunt aduse din Grecia și la frigider rezistă peste o lună.
Frumoase și parfumate, nimic de zis – aproape să le confund cu vișinele noastre altoite. Mă întorc acasă ușor descumpănită că și la capitolul fructe tot din import ne hrănim, dar o luăm vitejește de la capăt cu scos de sâmburi. Rezultatul, cum era de așteptat, a fost același: un fel de compot cu zeamă apoasă și fructe tari.
Atunci am realizat că nu rețeta era de vină, ci materia primă. Așa cum avem roșii cu coaja tare, care să reziste la transport și să stea în frigider cu lunile fără să-și schimbe compoziția, și fructele sunt modificate genetic să nu mai fermenteze, să nu se mai înmoaie și să reziste trei luni în loc de trei săptămâni după cules. Iar dacă vrei să faci gem sau dulceață, e problema ta – rețetele tradiționale nu mai funcționează.
Așa că am scos blenderul din dulap și am mixat tot conținutul cratiței până s-a transformat într-un terci de vișine. Nu sunt sigură că-l voi mânca vreodată, însă un lucru e sigur: nu mai fac în viața mea gem sau dulceață din fructe cumpărate din import. Păcat de atâta muncă!
Cine mai are bunici sau prieteni care au în curte pomi fructiferi de pe vremuri, să profite! Eu vreau vișine acre și cireșe cu viermi, care se strică în câteva zile după ce le-ai cumpărat… pentru că așa e natural și normal să fie!”, a conchis Mihaela Bilic.
Te-ar mai putea interesa: Prăjitura „Nor cu vişine”, desertul elegant cu gust intens şi textură fină