- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă dacă nu îți asiguri locuința? Proiectul de lege care îi sperie pe români

02 Mar, 19:59 • Cornel Ghimeșan
Românii care nu își asigură locuința ar putea fi obligați să plătească un impozit mai mare pentru aceasta. Dată fiind sitația din Turcia și Siria provocată de cutremurele care au devastat mii de blocuri, a fost inițiat un proiect de lege care ar putea impune această regulă.
Ce se întâmplă dacă nu îți asiguri locuința? Proiectul de lege care îi sperie pe români

Conform unui proiect de lege înițiat de Alexandru Bola și Alexandru Kocsis, românii care nu își asigură locuința ar trebui să plătească impozit mai mare. Acest lucru separat de amenda pe care ar trebui să o plătească în mod normal în lipsa unei asigurări.

„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextulcutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un proiect de lege, potrivit Antena 3.

Citește și: Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra o locuință prin Noua Casă

Proiectul de lege arată că p listă cu toate persoanele care nu și-au asigurat locuința ar urma să ajungă pe biroul Instituţiei Prefectului, în calitate de reprezentant al Guvernului în zona respectivă. Aceasta Instituția prefectului, care are pe lista de obligații coordonarea deconcentratelor, va lua măsurile necesare, astfel încât încât persoanele desemnate de M.A.I. să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie.

Totodată, Alexandru Bola și Alexandru Kocsis, inițiatorii proiectului au propus în cadrul proiectului și acordarea unui stimulent pentru persoanele fizice care iau decizia de a încheia o asigurare facultativă. Această propunere este semnificativă în măsura în care pentru încheierea unei asigurări facultative este necesară și încheierea asigurării obligatorii.

„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.

Românii nu își asigură locuința

Cu toate că, legea ne obligă să avem locuințele asigurate, peste 80% dintre proprietățile din țară nu au această poliță plătită. Românii profită de faptul că în ultimii 13 ani nu s a dat nici măcar o amendă pentru această încălcare a legii. La Timișoara, de exemplu, autoritățile au recunoscut că nu dispun ș de un buget sau de oameni care să trimită somații celor care încalcă această lege. Numai acolo, 100.000 de locuințe sunt neasigurate.

Peste 80% dintre proprietăţile din ţară nu dețin nici măcar poliţa obligatorie de asigurare. Primăriile din ţară primesc în fiecare an informații cu privire la acest aspect. An de an listele cu cei care nu au asigurarea ajung pe mâna autorităților, care trebuie apoi să-i anunţe pe oameni că riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Doar că acest lucru nu se întâmplă. La nivel național, sunt puţin peste 1,8 de milioane de locuinţe asigurate cu polița obligatorie, care aduce despăgubiri maxime de 20.000 de euro.

Alte articole: S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti. Românii tind să închireze o locuinţă în detrimentul unui credit bancar

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult