- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti. Românii tind să închireze o locuinţă în detrimentul unui credit bancar

13 Feb, 13:50 • Toma Anca
S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti. Odată cu creşterea inflaţiei şi scumpirea tuturor produselor, şi piata imobiliară a fost afectată. Doar în București, chiriile sunt mai mari cu 20% față de anul trecut, iar trendul este unul asemănător la nivel național. Mai mult, proprietarii profită de întoarcerea studenților la facultate.
S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti. Românii tind să închireze o locuinţă în detrimentul unui credit bancar

S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti. Dorința românilor de a își închiria o locuință se vede cel mai bine în creșterea cu aproximativ 50% a vizualizărilor pentru anunțuri de închiriere în mediul online.

Astfel, o garsonieră într-o zonă bună a Capitalei, cum ar fi Sectorul 1, poate ajunge la 360 de euro pe lună, iar un apartament de trei camere la 850 de euro. Pe măsură ce ratele la creditele ipotecare au crescut în ultimele luni, interesul românilor pentru închirierea unei locuințe a crescut fulminant început de an.

S-a mărit preţul chiriilor în Bucureşti

De asemenea, valul de scumpiri și incertitudinea majorării ratelor la bănci i-a făcut pe unii români să amâne achiziționarea unei locuințe prin credit și continuă să stea în chirie, cum recomanda și un director al BNR lunile trecute.

Numărul de pagini vizualizate a crescut cu 49% de la lună la lună. E o creștere fulminantă. Numărul de interacțiuni între un potențial chiriaș și un proprietar care a crescut cu 21% de la an la an. Sunt mai mulți studenți care au revenit fizic la facultăți. Există un segment al oamenilor, care anterior erau interesați de o proprietate de cumpărat și care s-au reorientat, temporar, pentru o proprietate de închiriat”, a explicat Monica Dudău, marketing manager al unei platforme de anunțuri imobiliare, potrivit Digi 24.

Cei care doresc mai mult spațiu se îndreaptă spre închirierea unui apartament. Unul de două camere costă, în medie, între 400 și 600 de euro pe lună, în funcție de zona Capitalei unde este poziționat. De asemenea, unul cu trei camere se închiriază și cu 850 de euro în Sectorul 1, cea mai scumpă zonă imobiliară din București, iar chiria pentru un apartamente cu patru camere poate ajunge și la 1900 de euro în zona respectivă.

Greșeli pe care le fac românii care cumpără locuinţe pentru închiriat

Din ce în ce mai mulți români care au puși bani deoparte sunt în căutare de venituri pasive. Nu toți reușesc să producă randamente consistente, pentru că fac anumite greșeli.

Adrian Asoltanie, investitor în imobiliare, autor de cursuri de educație financiară, susține că românii care vor să cumpere apartamente sau garsoniere pentru închiriere trebuie să fie atenți la trei aspecte esențiale: locație, structură de rezistență, vecini. Finisajele sunt aproape deloc importante, pentru că pot fi schimbate, a atenționat specialistul.

Dacă ar fi vorba despre investiție, în primul rând sunt trei elemente pe care oricine trebuie să înțeleagă că nu le mai poate schimba la un imobil: locația, structura de rezistență sau compartimentala esențială și vecinii. 

Nu aș vrea să ne ia ochii atunci când mergem la o vizionare, parchetul din Germania cu faianța și ușile și geamurile din Spania. Pe astea poți să le schimbi. Focusul trebuie să fie pe ceea ce nu mai poți să schimbi și acolo trebuie să ai mare grijă. 

Vecinii sunt foarte importanți și dacă vei locui acolo, și dacă vei închiria. O vecinătate nepotrivită îți creează rulaj de clienți, inutil. Adică în loc să ai o durată lungă de timp, cu puțină bătaie de cap, renovări, te vei trezi că ai chiriaș care pleacă. Pe propritățile noastre cel puțin, durata este de 6-8 ani de zile, cât stă chiriașul. 

Trebuie evitat să cumperi proprietatea pentru proprietate și nu pentru chriaș. Ca orice altă investiție, noi vrem să obținem un randament. Am la dispoziție bursa, imobiliarele, aurul, o mulțime de chestii. În cazul meu, eu caut proprietățile pentru un anumit tip de chiriaș.

Nu cumpăr o proprietate și apoi stau să mă gândesc cui i-o dau, ci iau proprietatea pentru tipul de chiriaș pe care vreau să-l bag la mine în casă. E o relație importantă, care ar trebui să fie pe termen lung. De asta plec de la profilul chiriașului.

Aici avem diverse profile – studentul – locație aproape de mijloace de transport, mai modestă poate fi, fără mare lux, dar cu o chirie mică, cu rulaj mai mare, poate mai deteriorează, probleme cu vecinii, îți asumi.

Dacă ai cumpărat o proprietate bună pentru un student nu o vei putea închiria unui corporatist sau unei familii cu doi copii, sau unei mici firme. Înțelegem nișa! Altceva e pentru o familie cu doi copii, care are nevoie de grănițițe, școli. Nișa mea e imobiliarele mici, pentru mici firme, birouri pentru companii cu 2-5 angajați. 

(…) Eu, de exemplu, nu aș putea să merg niciodată la vizionări cu nevastă-mea. Mi-ar zice NU, din start, dacă ar vedea o pată pe tavan, parchetul un pic umflat, o ușă veche sau o sobă de teracotă, îmi zice – HAI DE AICI!. Eu spun că nu, nu, nu. Diamantul este aici, doar că trebuie să dăm un pic la o parte, a declarat Asoltanie, într-un interviu pentru „The Concept Podcast”.