- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce țeapă își iau românii pe internet. Mare atenție, cum să vă feriți dacă primiți un astfel de sms. Recomandările specialiștilor DNSC

18 Aug, 23:37 • Cornel Ghimeșan
Românii sunt sfătuiți de DNSC să fie prudenți și să nu creadă orice ofertă primită pe mail, sms, platforme de mesagerie sau Social Media.
Ce țeapă își iau românii pe internet. Mare atenție, cum să vă feriți dacă primiți un astfel de sms. Recomandările specialiștilor DNSC

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat ce pași ar fi de urmat pentru a nu cădea victime ale atacurilor cibernetice.

„Ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe platforme de mesagerie. Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate”, arată reprezentanții DNSC.

Citește și Vouchere de 150 de lei pentru români! Ce acte sunt necesare și unde se depun cererile pentru a nu pierde banii

Cum verificați dacă o ofertă e reală. Sfaturi de la specialiștii DNSC

Specialiștii DNSC au spus că, dacă o ofertă pare prea bună să fie adevărată, e necesar să o verificați pe canalele oficiale de comunicare ale respectivei companii.

„De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat. Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”, au spus specialiștii DNSC.

Citește și Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „La nivelul pieţei producţia pe bază de cărbune este penalizată!”

Cei care au oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media trebuie să ia imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Cei care au suferit pagube trebuie să depună o plângere la Poliția Română și să notifice Directoratul la 1911.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult