- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce tipuri de burse pentru elevi nu necesită depunerea unor documente de către părinți

18 Sep, 20:52 • Bocioacă Bianca
Legislația în vigoare prevede că nu toate tipurile de burse pentru elevi necesită depunerea unor documente de către părinți, ci numai pentru competițiile școlare, cele sociale și pentru mamele minore.
Ce tipuri de burse pentru elevi nu necesită depunerea unor documente de către părinți

Nu toate tipurile de burse pentru elevi necesită depunerea de către părinți a unor documente. Metodologia-cadru de acordare a burselor prevede că pentru bursele de merit, profesorii diriginți stabilesc elevii bursieri conform criteriului proporției, respectiv 30% dintre elevii din fiecare clasă sau media de 9,50, fără cerere din partea elevilor sau a părinților.

Citește și: Elevii nu vor mai primi la școală corn și lapte până anul viitor. Părinții vor fi nevoiți să le facă copiilor pachete

Dacă elevii primesc burse de merit sau de excelență pentru rezultatele obținute la competițiile școlare și olimpiade este nevoie de copii după diplome și de o cerere scrisă.

În cazul burselor sociale, elevii majori sau părinții celor minori trebuie să depună la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțitp de acte care să dovedească dreptul de acordare a bursei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar.

Burse pentru elevi care nu necesită depunerea de acte de către părinți

Diriginții sunt cei care trebuie să informeze privitor la condițiile și metodologia de acordare, cu minimum cinci zile înainte de data-limită pentru depunerea cererilor și a documentelor.

În cazul elevilor care au un părinte sau ambii decedați, bursele sociale se acordă fără a se lua în considerare nivelul de venit pe membru de familie, dar nici în cazul elevilor asupra cărora s-a instituit o măsură de protecție specială, al elevilor din familii monoparentale și a celor cu deficiențe produse de boli.

Citește și: Peste 250 de milioane de euro pentru microbuze electrice destinate elevilor, prin PNRR. Ciolacu: „Mai facem un pas în direcția unui sistem de învățământ modern”

Elevii care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, primesc burse sociale luând în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii, la fel și elevii cu risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, potrivit adevarul.ro.

Bursele sociale se acordă și pe perioada vacanțelor sociale, însă nu și în cazul elevilor corigenți sau care au acumulat mai mult de 20 de absențe pe an, nu au fost admiși la liceu sau școală profesională sau repetă anul din motive altele decât medicale.

În cazul burselor pentru mame minore, trebuie depuse o cerere a părintelui și certificatul de naștere a copilului aflat în întreținerea mamei minore.