- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să facă românii care și-au pierdut cartea de muncă ca să își dovedească vechimea! Cui trebuie să se adreseze dacă angajatorul nu mai există

26 Sep, 21:32 • Cornel Ghimeșan
În ultima vreme, foarte mulți români s-au confruntat cu problema demonstrării vechimii în muncă pentru că din anul 2011 nu se mai întocmesc cărțile de muncă pentru angajați. Ca să își poată dovedi vechimea cei care urmează să iasă la pensie și și-au pierdut cartea de muncă, iar angajatorul nu mai există, au la dispoziție o metodă extrem de simplă și de utilă de care foarte puține persoane au auzit.
Ce trebuie să facă românii care și-au pierdut cartea de muncă ca să își dovedească vechimea! Cui trebuie să se adreseze dacă angajatorul nu mai există

Ce trebuie să facă românii care și-au pierdut cartea de muncă ca să își dovedească vechimea! Până la finalul anului 2010, nu era român care să nu aibă carte de muncă în format fizic, realizată din carton și care conținea întregul istoric în câmpul muncii al unei persoane.Citește și Câți bani trebuie să dai pentru un an de vechime în muncă. Românii au plătit până acum aproape 300 de milioane de lei

Ce trebuie să facă românii care și-au pierdut cartea de muncă ca să își dovedească vechimea!

Situația s-a schimbat în ianuarie 2011, atunci când cărțile de muncă în format fizic au fost eliminate. De atunci, vechimea în câmpul muncii a început să fie înregistrată în format digital, potrivit impact.ro.

Cu toate acestea, cărțile de muncă sunt și acum necesare, în special pentru angajații care se pregătesc să iasă la pensie.

Din fericire există câteva variante pentru a recupera documentul, indiferent dacă acesta a fost pierdut, distrus sau chiar furat.

Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să declari la Monitorul Oficial documentul pierdut, deteriorat sau furat. După publicarea anunțului trebuie să te adresezi unei instanțe de judecată. Ulterior, procedura de reconstituire a cărții de muncă va fi demarată.

După ce ai parcurs pașii de mai sus trebuie să te adresezi tuturor foștilor tăi angajatori.

În cazul în care anumite societăți la care ai lucrat nu mai există, trebuie să te îndrepți spre Arhivele Naționale, unde ar trebui să există copii ale tuturor documentelor firmelor.

Totodată, dacă unele dintre firmele la care ai lucrat a dat faliment, arhivele acesteia s-ar putea afla la un executor judiciar. În această situație va trebui să iei legătură cu executorul respectiv.

În România, conform legii reconstituirea cărții de muncă sau refacerea acesteia poate fi dispusă doar de către instanța de judecată. Potrivit legii, vechimea în muncă realizată până la 31 decembrie 2010 se va reconstitui, la cererea persoanei care nu posedă cartea de muncă, de către instanța judecătorească care are competență în soluționarea conflictelor de muncă.

Astfel, pentru a recupera cartea muncă pierdută, trebuie să demonstrezi în instanță, pe baza unor documente sau alte probe, care este vechimea efectivă în câmpul muncii pe care o aveai la momentul pierderii documentului. Așadar, procesul poate dura destul de mult, mai ales că multe dintre carnetele de muncă nu au fost introduse într-o bază de date.

Citește și Cât costă acum un an de vechime în muncă, pentru pensie. E valabil până în septembrie. Toți românii trebuie să știe

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult