- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani trebuie să dai pentru un an de vechime în muncă. Românii au plătit până acum aproape 300 de milioane de lei

31 Aug, 21:01 • Lupu Alexandra
Cât costă un singur an de vechime în muncă. Cererea este una mare.
Câți bani trebuie să dai pentru un an de vechime în muncă. Românii au plătit până acum aproape 300 de milioane de lei

Veste bună pentru românii interesați să-și cumpere vechime în muncă. Guvernul a decis să prelungească perioada în care mai pot face acest lucru până la sfârșitul anului viitor. Inițial, românii mai puteau cumpăra vechime în muncă doar până la data de 31 august, informează observatornews.ro.

Cât costă un singur an de vechime în muncă

Românii care nu au toată vechimea în muncă necesară pentru pensie pot obține cel mult 6 ani. Se pare că, pentru un singur an, persoanele interesate trebuie să scoată din buzunare suma de 9.000 de lei.

Vechimea în muncă poate fi cumpărată în rate. Până acum, românii au cumpărat peste 35.000 de ani, în valoare totală de aproape 300 milioane de lei. Cererea este tot mai mare.

Vezi și: Anunț pentru pensionari. Cât va crește punctul de pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Tocmai din acest motiv, Guvernul României a decis să prelungească perioada în care oamenii pot cumpăra vechime în muncă. Termenul limită era 31 august 2023, însă a fost prelungit până la sfârșitul anului viitor.

Persoanele interesate pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încetării contractului de asigurare socială. Ministerul Muncii a informat că plata contribuției se face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, însă nu mai târziu de data de 31 decembrie 2024.

Adeverință de vechime
Adeverință de vechime

Pot cumpăra ani de muncă cetățenii români din țară sau din străinătate, dacă nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Forma de asigurare se adresează tuturor românilor care vor să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limita de vârstă.

„Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, anunță Ministerul Muncii.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vești bune pentru acești pensionari. Românii vor primi o indemnizație de 50% din pensie. CCR a luat decizia