- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să faci în ultima zi din postul Crăciunului pentru a-ți merge bine tot anul

24 Dec, 17:00 • Bumbeneci Diana
Postul Crăciunului este tot mai aproape de final, iar creștinii ortodocși țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri în aceste zile. Iată ce trebuie sa faci în ultima zi de post.
Ce trebuie să faci în ultima zi din postul Crăciunului pentru a-ți merge bine tot anul

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu mare strictețe de credincioșii in întreaga lume. Acesta a debutat cu data de 15 noiembrie, după lăsatul secului din seara de 14 noiembrie, și va ajunge la final pe 24 decembrie, chiar cu o zi înainte de sărbătoarea dedicată Nașterii Domnului.

Prin cele 40 de zile de post, ne-am amintit de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească semnele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Ultima zi din Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci în Ajunul Crăciunului

Ultima zi din postul Crăciunului este 24 decembrie, ajunul. În această zi se ține de obicei post negru, rugăciune și slavă aduse Domnului. Seara se mănâncă doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din faină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri, care au prevestit si așteptat Nașterea Mântuitorului.

Obiceiuri în Ajun de Crăciun
Obiceiuri în Ajun de Crăciun

Citește și: Se schimbă vremea complet de Crăciun. Meteorologii anunță temperaturi complet neașteptate

De Crăciun, indiferent de ziua săptămânii în care cade se mănâncă de dulce. În popor, un obicei al românilor este acela de a oferi în dar bucate tradiționale celor care nu au. Se spune că în această zi trebuie să nu te cerți cu nimeni, pentru că altfel vei avea parte de ceartă tot anul. În această zi de închinare se spune rugăciunea următoare:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt.

Spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: CFR anunță programul de sărbători. Cum vor circula trenurile de Crăciun și Revelion

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult