- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să știe angajatorii care le oferă femeilor tichete cadou de 8 martie

07 Mar, 11:33 • Gorgorin iulia
De 8 martie, angajatorii le pot acorda tichete cadou femeilor. Aceștia trebuie să știe că nu le pot oferi altor persoane decât propriilor angajate. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.
Ce trebuie să știe angajatorii care le oferă femeilor tichete cadou de 8 martie

8 martie ar putea veni cu o veste bună pentru doamnele și domnișoarele din România care sunt angajate. Acestea ar putea primi un voucher cadou, pe suport electronic. De Ziua Femeii, angajatorii care se decid să le ofere salariatelor tichete cadou, trebuie să țină cont de câteva aspecte importante.

Citiți și: Vouchere cadou de 8 Martie. Ce valoare au tichetele pe care salariatele le vor primi de Ziua Femeii

Ziua Femeii reprezintă pentru angajatori una dintre ocaziile în care pot acorda tichete cadou cu un regim fiscal avantajos, dar numai pentru propriile angajate, conform avocat.net

În caz contrat, aceștia riscă o amendă usturătoare de 35.700 lei.

Cât valorează tichetele pe care angajatele le pot primi de 8 martie

8 martie
8 martie

Conform Codului fiscal, plafonul până la care tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale sunt considerate netaxabile este în prezent de  300 lei. Una dintre aceste ocazii speciale este ziua de 8 martie, iar tichetele sunt acordate strict „angajatelor”.

Valoarea acestor tichete a fost majorată în decembrie 2021, de la 150 la 300 de lei. Guvernul a eliminat posibilitatea ca tichetele cadou să fie acordate altor persoane decât salariații celor care le emit.Orice sumă ce depășește acest plafon de 300 lei devine taxabilă.

Așadar, Codul fiscal prevede acordarea tichetelor propriilor angajate, și nu soțiilor sau partenerelor angajaților, de pildă, ori altor persoane terțe.

Este foarte important de precizat că aceste tichetele cadou acordate cu aceste beneficii fiscale, nu intră în acel plafon de 33% aplicabil de anul acesta anumitor beneficii extrasalariale.

Este foarte important de știu că tichetele cadou pot fi date și salariatelor care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții prevăzute de HG 1.045/2018, ce conține normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, sunt tichetele de masă și cele culturale.

„În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază”, potrivit legii.

De asemenea, angajatorii care acordă tichete cadou femeilor de 8 martie, trebuie să fie atenți să nu facă discrimiări între salariate, indiferent că sunt mame sau nu, lucrează cu normă întreagă sau parțială, au funcția de bază la respectiva firmă sau în altă parte.

Un alt aspect important este că firmele care acordă tichete cadou în valoare de până în 300 lei nu plătesc impozitul pe venit de 10%, contribuția socială pentru pensii de 25% și cea pentru sănătate de 10%, dacă le emit doar:

  • cu ocazia Paștelui sau a altor sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor;
  • cu ocazia Zilei Femeii (8 martie) pentru salariate;
  • cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.

De la 1 februarie 2022, toate biletele de valoare se emit doar electronic, asta însemnând că tot de-atunci salariații primesc tichete cadou doar pe carduri, tichetele fizice fiind eliminate.

Citiți și: Meteo 8 martie. Meteorologii anunță de ce temperaturi vor avea parte românii în zilele următoare