- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere cadou de 8 Martie. Ce valoare au tichetele pe care salariatele le vor primi de Ziua Femeii

27 Feb, 12:31 • Stefan Simion
Angajatorii care vor să le facă un cadou salariatelor de 8 Martie le pot oferi acestora tichete cadou în valoare de 300 de lei. La finalul lunii decembrie 2021, valoarea acestora a crescut de la 150 la 300 de lei, prin OUG 130, pentru ca voucherele să fie considerate netaxabile.
Vouchere cadou de 8 Martie. Ce valoare au tichetele pe care salariatele le vor primi de Ziua Femeii

Vouchere cadou de 8 Martie. Acest tip de tichete se oferă doar cu ocazii speciale, cum ar fi Ziua Femeii, Ziua Copilului, Paște, Crăciun şi alte sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor.

Vouchere cadou de 8 Martie. Tichetele, acordate sub formă de card

Angajatorii pot oferi tichete cadou cu valoare mai mare de 300 de lei, situaţie în care vor trebui să plătească impozit pe sumele oferite. Același lucru este valabil și pentru tichetele cadou oferite cu alte ocazii decât cele menționate mai sus, potrivit documentului emis de ANAF

De asemenea, potrivit legii, voucherele, inclusiv certificatele cadou vor ajunge la beneficiari sub formă de card.

O schimbare importantă adusă de OUG 130 este cea referitoare la faptul că firmelor li se interzice să ofere tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi ajunge la 35.700 de lei.

Citeste si Tichete de masă 2023. Ce se întâmplă cu bonurile de masă pentru zilele absentate

În cazul în care angajatorii decid să ofere tichete cadou salariatelor cu prilejul zilei de 8 Martie, aceștia trebuie să aibă grijă să nu discrimineze femeile, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.

Tichetele oferite la ocazii speciale pot fi date și salariatelor care au funcția de bază la altă firmă. Acest lucru nu se aplică, însă, în cazul tichetelor de masă și celor culturale.

Vouchere cadou de 8 Martie. Angajatorii pot opta pentru tichete, cadouri în bani sau bunuri

Cei 300 de lei pot fi oferiţi salariatelor sub mai multe forme: fie sub formă de tichet cadou, fie sub formă de cadou în bani sau bunuri, scrie contabilul.manager.ro

Dacă se acordă cadouri și în bani/tichete, și în natură, în vederea încadrării în limita neimpozabila de 300 lei/persoană, acestea se vor cumula.

Tichetele acordate salariatelor de 8 Martie sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern.

În cazul în care se acordă salariatelor cadouri în bunuri, taxa pe valoarea adăugată din facturile de achiziție nu este deductibilă, nefiind efectuată în folosul unor operațiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal. La achiziție această se include în costul cadourilor.

Pentru întreagă valoare se stabilește limita neimpozabila, respectiv limita deductibilă de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii(art.25 alin.(2) lit.b) pct.3 Cod fiscal:

Citeste si ROBOR scade considerabil și ajunge la 7%. „Probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu”. BNR prevede un viitor cu prețuri tot mai mici la rate

b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidența acestei limite următoarele:

3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale și tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult