- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce vechime trebuie să ai ca să ieși la pensie. Condițiile obligatorii pentru retragerea din activitate anticipată

19 Mar, 15:29 • Alexe Raluca
Românii care vor să iasă mai devreme la pensie trebuie să știe câți ani trebuie să aibă la activ în câmpul muncii. Pensionarea anticipată necesită anumite condiții obligatorii.
Ce vechime trebuie să ai ca să ieși la pensie. Condițiile obligatorii pentru retragerea din activitate anticipată

Românii care vor să iasă la pensie trebuie să știe ce vechime trebuie să aibă în muncă. Potrivit prevederilor din noua lege, care va intra în vigoare la din luna septembrie a acestui an, vor fi făcute modificări cu privire la pensionarea anticipată.

Citește și: Ieșire la pensie după doar 5 ani de muncă. Cine sunt românii care se bucură de oportunitate

Ce vechime trebuie să ai ca să ieși la pensie

Vârsta de pensionare va crește pentru femei treptat, până în 2030, când se va ajunge la 63 de ani. În cazul bărbaților, vârsta de pensionare va crește le fel, treptat, dar până în 2035, când va fi de 65 de ani. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu preciza, la finalul anului trecut, că se va ține cont de anumite aspecte care ar putea diminua vârsta de pensionare la femei, dat fiind faptul că noua prevedere nu mulțumește pe toată lumea.

Se va lua în considerare, de exemplu, numărul de copii. Pentru fiecare copil, româncele vor beneficia de o reducere cu șase luni la vârsta de pensionare. Vârsta de pensionare a bărbaților se va menține la 65 de ani, dar asta doar dacă speranța de viață va fi mai mare în România. Pentru a primi indemnizație, cei care au împlinit vârsta de pensionare trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Cel complet, de 35 de ani, se aplică atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Românii care au atins vârsta de pensionare, dar nu au realizat stagiul minim de 15 ani, pot cumpăra vechime în muncă de la Casa de Pensii. La ora actuală, pentru o lună de vechime se plătește 825 de lei. Cei care vor să iasă la pensie anticipat trebuie să aibă un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Totuși, românii care aleg această variantă trebuie să știe că vor avea o pensie mai mică, din cauza penalizărilor. Astfel, pensia anticipată fără penalizări nu va mai exista de la 1 septembrie, iar valoarea indemnizației se va reduce pentru fiecare lună de anticipare.

„La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018. În baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art. 6 alin. (2) și (3) din prezenta lege”, se arată în noua lege a pensiilor.

Citește și: Pensionarii iau cu asalt Casele de Pensii! Vor să afle ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei