- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii iau cu asalt Casele de Pensii! Vor să afle ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

18 Mar, 22:40 • Fundeanu Madalina
Pensionarii au început să se prezinte în număr cât mai mare la Casele de Pensii. Aceștia vor să știe ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei.
Pensionarii iau cu asalt Casele de Pensii! Vor să afle ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

Pensionarii din România iau cu asalt Casele de Pensii din întreaga țară pentru a afla ce documente trebuie să depună pentru ca pensia lor să fie majorată după recalculare, conform informațiilor prezentate de adevărul.ro.

Acte necesare pentru majorarea pensiilor

Pensionarii au început să se prezinte în număr cât mai mare la Casele de Pensii pentru a se informa și a își pregăti documentele necesare în vederea valorificării contribuțiilor lor.

Casa Județeană de Pensii Olt a început deja procesul de evaluare, iar documentele care vor fi valorificate conform legii au fost înregistrate într-o bază de date dedicată.

Conform prevederilor legale, pensiile stabilite anterior devin supuse recalculării, urmând ca valoarea lor să fie determinată prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. În situația în care recalcularea duce la o sumă mai mică decât cea deja plătită, pensia se va menține la cuantumul anterior până la obținerea unui nou cuantum mai mare.

Te-ar putea interesa și: Câți angajați au instituțiile și autoritățile publice. Cei mai mulți sunt în Ministerul Educației, 302.380 de posturi ocupate

pensii
recalcularea pensiilor

Pensionarii nu au motive de îngrijorare dacă au contribuit la fondul de salarii după anul 2001, pentru că aceste contribuții sunt deja înregistrate la Casa de Pensii. Chiar și pentru sumele contribuite înainte de 2001, majoritatea pensionarilor au deja documentele necesare, iar acestea vor fi valorificate automat în cadrul procesului de recalculare, ce urmează a fi finalizat în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Lista sumelor care vor fi luate în calcul, conform noii legi, la determinarea punctajelor lunare:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • al treisprezecelea salariu;
  • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
  • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
  • indemnizațiile de muncă nenormată;
  • alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Vezi mai multe știri: Salariații români ar putea să investească în titluri de stat emise de SUA, Australia și alte state OCDE, prin fondurile de pensii private