- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce vor fi obligați să dețină românii care stau la bloc? Legea a fost adoptată!

14 Dec, 10:04 • Cornel Ghimeșan
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care îi va obliga pe românii care stau la bloc să își pună contoare la calorifere. Această lege are ca scop eficientizarea energetică. Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer.
Ce vor fi obligați să dețină românii care stau la bloc? Legea a fost adoptată!

Românii care stau la bloc vor fi obligați să se conformeze legii adoptate de Camera Deputaților, care prevede că pe fiecare calorifer trebuie să fie montat un repartitor. Această lege privește eficiența energetică și a fost adoptată marți de către  Camera Deputaților. Acest proiect de lege modifică și completează Legea nr.121/2014 privind eficienţa energetică, conform Agerpres.

Mai exact, acesta prevede ca toți românii care stau la bloc vor fi obligați să își pună contoare la calorifere, inteligente și individuale. Au fost înregistrate 261 de voturi pentru și 11 abțineri.

Citește și: Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

Este vorba despre transpunerea în legislația națională a Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Românii care stau la bloc vor fi obligați să aibă contoare la calorifere

Astfel, cei care stau la bloc vor avea oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Prin această metodă, cu toții vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu, dar şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

În plus, noile prevederi instituie obligativitatea de a se monta contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, răcire sau de apă caldă menajeră. Acestea vor fi instalate în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Ce vor fi obligați să dețină românii care stau la bloc? Legea a fost adoptată!
Ce vor fi obligați să dețină românii care stau la bloc? Legea a fost adoptată!

Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră. Un astfel de aparat costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Cu toate acestea, vor exista costuri în plus, cum ar fi citirea lui lunară, ce va fi între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer.

Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției.

Alte articole: Gabriela Firea atac dur la adresa lui Nicușor: „Bucureștiul concurează pentru titlul de «cel mai trist oraș european». Oamenii îngheață în case, nu au apă caldă, iar investițiile sunt blocate”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult