- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

14 Dec, 09:39 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeana a ajuns la un consens și a întocmit un set de principii comune care normează sprijinul consumatorilor care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata facturilor la energie.
Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un ordin care completează prevederile legale existente. De asemenea, au fost introduse oficial și reguli noi în ceea ce privește facturile la utilități.Totodată, Comisia Europeană a convenit asupra unui set de principii comune pentru a spori sprijinul acordat consumatorilor care se confruntă cu dificultăți.

Alte articole: Încă o ruptură cu firmele austriece: Fondul Proprietatea își vinde toate acțiunile la OMV Petrom prin plasament privat accelerat. Valoarea participației: 167 milioane euro

La întrunirea organizată de Comisia Europeană au fost prezenți și reprezentanți ai organizațiilor consumatorilor, ai autorităților de reglementare, ai distribuitorilor și ai furnizorilor de energie din Europa, inclusiv ai Bureau Européen des Consommateurs (BEUC), ai Consiliului autorităților europene de reglementare din domeniul energiei, ai Eurelectric, Eurogas, ai European Energy Retailers (EER) și ai entității OSD UE (E. DSO).

Comisia Europeană își propune să sprijine consumatorii care au dificultăți cu plata facturilor la energie

În cadrul acestui eveniment s-a ajuns la un consens în ceea ce privește sprijinirea consumatorilor vulnerabili. Participanții au aprobat în mod oficial o declarație comună care încurajează furnizorii, distribuitorii, autoritățile de reglementare și organizațiile de consumatori să introducă amânări ale facturilor prin planuri de plată și eșalonări, să evite modificările unilaterale ale contractelor, să furnizeze informații mai clare cu privire la consum și la utilizarea optimizată a energiei și să protejeze cetățenii nedeconectându-i în caz de dificultăți financiare.

Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii
Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

În ultimul an, Comisia a furnizat orientări cu privire la o gamă largă de măsuri menite să ajute statele membre să abordeze impactul prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor vulnerabili, cum ar fi reglementarea prețurilor, reduceri ale taxelor specifice și sprijin direct.

„Situația aceasta extraordinară necesită eforturi comune pentru a ne asigura că niciun consumator nu este lăsat fără alternative în această iarnă. Trebuie să ne asigurăm că aceștia beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție, că sunt suficient de bine informați și că dispun de soluții.

De fapt, de la izbucnirea crizei energetice, au fost identificate o serie de practici neloiale în sectorul energetic, care includ creșteri nejustificate ale prețurilor, publicitate agresivă și presiuni nejustificate de a schimba furnizorii. Este esențial să abordăm uniți astfel de practici.”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a adăugat că plata facturilor este o problemă generală în Europa, iar furnizorii de energie trebuie să acționeze conform înțelegerii.

„Mulți europeni se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata facturilor la energie și trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în frig în această iarnă. Furnizorii de energie, autoritățile naționale de reglementare, operatorii de sistem și organizațiile de consumatori trebuie să acționeze mai concertat pentru a aborda impactul crizei energetice provocate de războiul atroce al Rusiei împotriva Ucrainei.”

Citește și: Salariile în învăţământ vor creşte în medie cu 7%, promite un oficial din Ministerul Educației. „Poate să însemne, la 4.000 de lei, 280 de lei, sau la 2.600 mult prea puţin”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult