- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai scumpe destinații de studiu din Europa. Olanda stârnește interesul tinerilor, dar nu este cea mai ieftină țară în care să înveți

15 Oct, 21:56 • Bocioacă Bianca
Olanda, una dintre cele mai scumpe destinații de studiu din Europa. Țara a devenit un centru educațional important având în vedere interesul crescut al tinerilor care vor să meargă la studii acolo.
Cele mai scumpe destinații de studiu din Europa. Olanda stârnește interesul tinerilor, dar nu este cea mai ieftină țară în care să înveți

Olanda este una dintre cele mai scumpe destinații de studiu din Europa, dar și una dintre cele mai râvnite, chiar și în rândul tinerilor români. Țara lalelelor a cunoscut o ascensiune rapidă în topul destinațiilor de studiu și a devenit a doua casă pentru circa 6.617 de români care s-au mutat acolo pentru a-și continua studiile. Costurile de trai pot ajunge aici până la 2.400 de lei pe lună, potrivit wall-street.ro.

Citește și: Răzvan Muncelean, tânăr laureat la Campionatul Mondial de Robotică, a ales să îşi continue studiile în România: „Am reuşit să ducem România la cele mai înalte culmi”

Olanda, una dintre cele mai scumpe destinații de studiu

După BREXIT și aproape trei ani de pandemie, peisajul studiilor superioare din Europa s-a aflat într-o continuă schimbare.

Alexandru Ghiță, președintele FINS, un program de finanțare pentru studiile în străinătate, spune că trebuie făcută o distincție între taxele de școlarizare și costurile de trai.

„Din perspectiva școlarizării, cea mai scumpă destinație e Marea Britanie, comparabilă, până la un punct cu Elveția, după care, la nivelul UE, Olanda ar fi cumva destinația cu taxele cele mai mari, undeva la 1.000 sau 2.000 de euro pe an. Restul sistemelor de universități publice de stat costă fie câteva sute de euro, fie sunt gratuite, în majoritatea țărilor mari, cum sunt Germania, Franța, Italia, Spania. În Italia există un sistem progresiv de costuri cu taxele de școlarizare care ia în calcul nivelul veniturilor familiei. Cu cât familia câștigă mai puțin, cu atât taxele de școlarizare sunt mai mici, iar cu cât câștigă mai mult, cu atât și taxele de școlarizare cresc”, a declarat acesta, pentru sursa citată.

În urma Brexitului, Olanda a devenit foarte căutată în ceea ce privește studiile superioare. Dacă până de curând autoritățile din regat investeau în campanii de marketing prin intermediul cărora promovau orașele principale ca destinații de studiu pentru tinerii din alte regiuni ale Europei. Chiar dacă este o țară foarte căutată pentru studii, costurile de trai și chiriile ajung să fie foarte ridicate.

Citește și: Știați că doar 16% din populația țării a absolvit o facultate? Codași la studii superioare

Olanda a luat și fața Danemarcei, care deși este mai accesibilă, a decis să își reducă programele cu predare în engleză.

„Într-adevăr, chiriile sunt foarte mari și a fost un trend crescător în ultimii ani, ca urmare a interesului mare. Acest interes pentru Olanda, istoric vorbind a fost ridicat în urmă Brexitului, dar și pentru că e țara cu cele mai multe programe de studiu în limba engleză din toată Europa. Și atunci după ce Marea Britanie a devenit foarte inaccesibilă financiar, o mare parte din interesul celor care voiau să meargă la studii în străînătate s-a redirecționat către Olanda, motiv pentru care cererea a crescut foarte mult, capacitatea de cazare a crescut comparabil și de aici presiunea pe prețuri. Am avut o fluctuație foarte mare în ultimii doi-trei ani”, a mai precizat Alexandru Ghiță.

De ce sume trebuie să dispună studenții care vor să studieze în orașe din Olanda

Amsterdam

-cost studii: 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2

-cost trai lunar: 2.400 euro/lună

-cost Total/an academic (10 luni): 25.150 – 26.300 euro/an*

Rotterdam

-cost studii: 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2

-cost trai lunar: 2.100 euro/lună

-cost Total/an academic (10 luni): 22.150 – 23.300 euro/an*

Delft

-cost studii: 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2

-cost trai lunar: 1.800 euro/lună

-cost Total/an academic (10 luni): 19.150 – 20.300 euro/an*