- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centrul Vechi al Capitalei, luat la control. Amenzi usturătoare pentru munca la negru

24 Mar, 12:31 • Adrian Popovici
Inspectorii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) au făcut verificări în Centrul Vechi din București și au descoperit o serie de încălcări serioase ale legii, inclusiv cazuri de muncă la negru, pentru care au aplicat sancțiuni de 241.500 de lei.
Centrul Vechi al Capitalei, luat la control. Amenzi usturătoare pentru munca la negru

Inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de 241.500 de lei, în urma unei acțiuni de control desfășurate în noaptea de vineri spre sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei, vizând sălile de jocuri de noroc și restaurante, conform unei mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), transmite Agerpres.

După cum au explicat inspectorii, această acțiune din Centrul Vechi al Capitalei a vizat sălile de jocuri de noroc și restaurante pentru a combate muncă la negru și încălcări ale legislației muncii. Operațiunea a dus la descoperirea a 13 lucrători care prestau muncă nedeclarată, cu 11 dintre ei fără contract de muncă și doi depășind timpul legal de lucru, sancționându-se cu amenzi în valoare de 241.500 de lei.

„Acţiune fulger în Centrul Vechi al Capitalei: Muncă la negru în săli de jocuri de noroc şi în restaurante. Inspecţia Muncii, împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a efectuat noaptea trecută o acţiune de control în Centrul Vechi al Capitalei, pentru prevenirea şi combaterea încălcării legislaţiei incidente şi sancţionării faptelor de natură contravenţională.

În urma controalelor efectuate, inspectorii de muncă au descoperit 13 lucrători prestând muncă nedeclarată (din care 11 fără contract de muncă şi două prestând activitate peste durata timpului de muncă prevăzută în contractul de muncă cu timp parţial) şi au aplicat amenzi în valoare de 241.500 de lei”, au transmis autoritățile.

Inspectorii de muncă au dac sancțiuni în Centrul Vechi al Capitalei.
Inspectorii de muncă au dac sancțiuni în Centrul Vechi al Capitalei.

Te-ar putea interesa și: Aproape 2 milioane de români prestează munca la negru. În ce domeniu se plăteşte cel mai mult „la plic”

Ce au mai descoperit inspectorii în Centrul Vechi al Capitalei?

Pe lângă aceste încălcări ale legii, inspectorii mai explică faptul că în unul dintre restaurantele din Centrul Vechi pe care le-au vizitat au identificat o formație care susține că cânta acolo doar pentru bacșic, fără nicio legătură contractuală cu unitatea respectivă.

„Ca autoritate de control cu atribuţii de verificare a respectării reglementărilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, suntem conştienţi de responsabilitatea socială şi rolul care îi revin Inspecţiei Muncii în combaterea fenomenului muncii nedeclarate.

Având în vedere contextual actual, în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, ne străduim ca, prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie, însemnând campanii de control permanente, în cât mai multe domenii de activitate şi sancţionarea riguroasă a cazurilor depistate, dar şi campanii de informare şi de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în privinţa riscurilor la care se expun, să descurajăm această practică nocivă, cu consecinţe sociale şi economice foarte grave”, a declarat Mihai Nicolae Ucă despre situația din Centrul Vechi al Capitalei.

Citește și: Raluca Turcan, deputatul PNL, sparge gheața! Solicită stoparea supra-impozitării part-time „Cel mai probabil s-au îndreptat către munca la negru”