Delicioasele cereale sunt o opțiune practică pentru micul-dejun. Sunt ușor de preparat și foarte gustoase, însă, adesea, compoziția nutrițională este departe de a fi optimă pentru sănătate.
Adesea, pe ambalajele cerealelor pot fi citite afirmații precum: „Bogate în fibre din cereale integrale!”, „Susțin sănătatea intestinului!”, „Plin de vitamine și minerale!”, „Sprijin pentru sănătatea familiei tale!”, „Sprijină sănătatea oaselor!”, „Reduce oboseala și epuizarea!”
În realitate, însă, beneficiile cerealelor pentru sănătate sunt discutabile, conținutul acestor cutii conținând frecvent cantități mari de zahăr, sare și ingrediente ultra-procesate, arată The Telegraph
Cum trebuie descifrate informațiile nutriționale de pe cutiile de cereale
„Sursă de” sau „Bogat în” ar trebui citite în felul următor:
- Sursă de fibre: conține cel puțin 3g de fibre la 100g sau cel puțin 1,5g de fibre la 100 kcal.
- Bogat în fibre: conține cel puțin 6g de fibre la 100g sau cel puțin 3g de fibre la 100 kcal.
- Sursă de proteine: cel puțin 12% din calorii provin din proteine.
- Bogat în proteine: cel puțin 20% din calorii provin din proteine.
- Sursă de vitamine sau minerale: în general, 15% din aportul recomandat (RI) per 100g sau 100ml.
- Bogat în vitamine sau minerale: 30% din aportul recomandat (RI) per 100g sau 100ml.
Citeste si Controale în forță ale ANPC. Amenzi colosale pentru fabricile de pâine și cofetării din toată țara!
Cât despre conținutul de vitamine și minerale, studiul arată că unele dintre aceste nutrimente pot fi benefice, însă există și situații în care o cantitate prea mare de vitamine și minerale poate ridica probleme. De exemplu, vitamina D, de care avem adesea deficit în lunile de iarnă. Dar, așa cum subliniază Marion Nestle, profesor de nutriție la Universitatea din New York, în cartea sa Food Politics, „adăugarea din ce în ce mai frecventă de vitamine și minerale” este puțin probabil să ne îmbunătățească sănătatea și „ridică îngrijorări legate de posibilele pericole ale excesului de substanțe benefice”.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/03/cereale-1.jpg)
Cele mai recomandate tipuri de cereale
Printre categoriile de cereale analizate în cadrul acestui studiu, s-au remarcat următoarele aspecte:
- Cerealele instant, care necesită doar apă fierbinte pentru preparare, au fost criticate pentru textura lipicioasă, gustul artificial de caramel și conținutul ridicat de zahăr – 5,3 g per porție de 30g;
- Cerealele crocante cu caramel și alune au fost apreciate pentru textura aerată, dar conținutul ridicat de zahăr le face o opțiune ocazională;
- Biscuiții cu cereale oferă mai multe fibre și proteine decât alte produse, dar includ și ingrediente ultra-procesate, precum malț de orz;
- Cerealele cu cacao, deși preferate de consumatori, conțin malț de orz, ceea ce le plasează tot în categoria produselor ultra-procesate;
- Cerealele cu aromă de miere, deși crocante, au fost descrise ca nesățioase și având un conținut ridicat de zahăr;
- Produsele promovate ca „bogate în fibre” nu sunt întotdeauna o alegere ideală, deoarece unele conțin cantități mari de zahăr, provenit inclusiv din fructe uscate.
Citeste si Cafeaua poate avea efecte nedorite asupra sănătății. Câte cești sunt recomandate pe zi. „Cofeina are un efect vasodilatator natural”