- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cererea de specialiști în IT va depăși oferta în 2023. Ce se întâmplă cu salariile din acest domeniu

02 Mar, 23:56 • Cornel Ghimeșan
Deși industria globală de IT a avut de suferit, în ultimele luni, din cauza valului de concedieri masive din marile companii precum Microsoft sau Amazon, pe piața locală va exista în continuare un deficit de specialiști, susține Alexandru Lăpușan, CEO și co-fondator al companiei românești de IT Zitec.
Cererea de specialiști în IT va depăși oferta în 2023. Ce se întâmplă cu salariile din acest domeniu

Cererea de specialiști în IT va depăși oferta în 2023. Co-fondatorul al companiei românești de IT Zitec spune că acest fenomen va fi accelerat de faptul că unele companii străine se vor extinde pe piața din România și în 2023, potrivit wall-street.ro.

Citește și Sondaj ANIS: Mai mult de jumătate din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

Cererea de specialiști în IT va depăși oferta în 2023

”Prin urmare, cererea va depăși și în acest an oferta. Credem, însă, că oamenii vor fi mai selectivi în momentul în care vor lua în calcul o schimbare profesională. Vor fi mult mai atenți la aspecte precum stabilitatea financiară a companiilor, cultura lor organizațională, precum și la posibilitățile de dezvoltare profesională continuă în vederea conturării unei cariere de success. Acestea sunt principalele motive pentru care oamenii rămân într-o organizație, iar companiile care nu se concentrează asupra lor se vor confrunta cu o retenție tot mai scăzută”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO și co-fondator al companiei românești de IT Zitec.

Co-fondatorul Zitec susține în ultima perioadă, înainte să intre în discuții cu un potențial angajator, specialiști în IT se documentează cu privire la mediul de lucru, echipă, cultură organizațională, tehnologii și oportunități de dezvoltare.

„Preferă să-și obțină informațiile direct de la persoane care cunosc firma respectivă, care sunt sau au fost recent angajați acolo sau consultă recenziile de pe site-urile de profil. În afară de pachetul salarial, candidații apreciază foarte mult flexibilitatea pe care o oferim în ceea ce privește posibilitatea de a-și alege modul de lucru, hibrid sau de la distanță, oportunitățile de dezvoltare profesională pe care noul rol le-ar putea aduce, dar și echipa și oamenii alături de care vor lucra”, a spus Alexandru Lăpușan.

Din decembrie 2021 și până în decembrie 2022, salariile specialiștilor din IT au crescut, potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistic astfel:

  1. Decembrie 2021: 9.094 lei.
    2. Ianuarie 2022: 8.940 lei.
    3. Februarie 2022: 9.093 lei.
    4. Martie 2022: 9.968 lei.
    5. Aprilie 2022: 9.746 lei.
    6. Mai 2022: 9.178 lei.
    7. Iunie 2022: 9.331 lei.
    8. Iulie 2022: 9.549 lei.
    9. August 2022: 9.395 lei.
    10. Septembrie 2022: 9.701 lei.
    11. Octombrie 2022: 9.427lei.
    12. Noiembrie 2022: 10.329 lei.
    13. Decembrie 2022: 10.354 lei.

„Dacă analizăm dimensiunea cererii de transformare digitală, determinată de omniprezenta nevoie de a utiliza tehnologia pentru a căpăta sau menține un avantaj competitiv, este clar că ne cofruntăm cu o creștere pe termen lung a cererii de soluții IT în piață. Ca urmare, salariile în industrie vor continua să crească iar companiile vor fi nevoite să mențină ritmul prin creșteri salariale sau cel puțin ajustări la rata inflației”, a transmis Alexandru Lăpușan.

Companiile care depind de tehnologie au nevoie ca inginerii de software și programatorii să rămână în cadrul unei echipe pe termen lung pentru o mai bună sedimentare a cunoștințelor, a mențonat CEO-ul Zitec.

„Echipele durabile devin productive pentru că, în timp, reduc curba de învățare a anumitor tehnologii. Prin urmare, dincolo de salarii, este estențial să se creeze un parcurs profesional care să susțină această sedimentare și să motiveze specialiștii să rămână”, a mai spus Alexandru Lăpușan.

Citește și Sute de ucraineni s-au angajat în companiile românești în ultima lună. În ce domenii activează și care sunt orașele în care s-au stabilit

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult