- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj ANIS: Mai mult de jumătate din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

20 Feb, 17:07 • Claudia Simion
Mai mult de 60% din cele 80 de companii IT membre ale Asociației Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care au răspuns la sondajul ANIS Sentiment Survey în perioada ianuarie-februarie 2023, se așteaptă la creșterea investițiilor în proiecte de tehnologie și implicit la creșterea afacerilor și numărului de angajați, în ziuda crizei din industria tehnologică.
Sondaj ANIS: Mai mult de jumătate din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

Sunt 163 de companii IT membre ANIS, dar jumătate din ele au răspuns la sondaj. Dintre ele, 23,8% sunt companii foarte mari, care au peste 20 de milioane de euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro şi 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între 1 şi 3 milioane euro şi 31,8% cu venituri sub un milion de euro.

65% dintre companiile care au participat la sondaj se așteaptă ca cifra de afaceri să crească în 2023. 30,2% se așteaptă să fie o cifră de afaceri asemănătoare cu cea din 2022, iar doar 4,8% se așteaptă la o scădere a veniturilor. Dacă vorbim despre recrutări, 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, isr 22,2% nu știu încă ce se întâmplă cu disponibilizările și angajările din acest an.

Citește și Schemă românească de ajutor de stat din PNRR, aprobată de Comisia Europeană. Ajutoare de 259 milioane euro

Mai mult, 9,5% cred că urmează o reducere a echipei din România. Referitor la dinamica proiectelor IT, 61,9% dintre cei care au participat la studiu spun că investițiile clienților în soluții și servicii IT cresc în 2023, în timp ce 38,1% sunt de părere că va urma o scădere.

„Pe de o parte aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul. Speranţa noastră, ca asociaţie patronală, este ca acest sentiment de precauţie să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei şi, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanţul să arate foarte bine“, a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.

Citește și Cum au ajuns aproape 8 milioane de români să fie investitori la bursă, fără acordul lor

Companiile membre ANIS fac parte din toate segmentele, de la start-up-uri și IMM-uri până la companii mari. Toate companiile membre ANIS adunate depășesc 47.000 de angajați și o cifră de afaceri de circa 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Tags: